Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Versterving → lichamelijke versterving .

Innerlijke versterving. - Ik geloof niet in je innerlijke versterving als ik zie dat je de versterving van de zintuigen veronachtzaamt en niet beoefent.

De ogen! Door hen heen komt heel wat verdorvenheid de ziel binnen. - Hoevelen moeten niet ervaren wat David overkomen is!… - Als jullie je blik bewaken, heb je de bewaking van je hart zeker gesteld.

Waarom rondkijken, als je “je wereld” in je draagt?

Terecht zei iemand dat de ziel en het lichaam twee vijanden zijn die niet van elkaar kunnen scheiden, en twee vrienden die elkaar niet kunnen uitstaan.

Wij lazen samen het heldhaftig-gewone leven van die man Gods. - Wij hebben hem maanden- en jarenlang zien vechten aan het ontbijt (wat een precieze “boekhouding” was zijn bijzonder gewetensonderzoek!). De ene dag was hij overwinnaar, de andere verslagene… Hij schreef op: “Geen boter genomen…, boter genomen!”

Hadden wij, jij en ik, ook maar ons dagelijks… “boterdrama”.

Streng vasten is een boetedoening die buitengewoon welgevallig is aan God. - Maar door de een of andere oorzaak hebben we de zaak laten verslappen. Er is geen bezwaar tegen - integendeel - dat jij, met toestemming van je geestelijk leidsman, veelvuldig vast.

Ga binnen in de wonden van de gekruisigde Christus. Daar zul je leren je zinnen te bewaken, daar zul je innerlijk leven hebben, daar zul je de Vader onophoudelijk de smarten van de Heer en van Maria opofferen om jouw schulden en de schulden van alle mensen te betalen.

Als je van tafel opstaat zonder een kleine versterving te hebben gedaan, heb je gegeten als een heiden.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Verwijzingen naar de H. Schrift