Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → voorbeeld.

Wil. - Energie. - Voorbeeld. - Doen wat er gedaan moet worden… Zonder aarzeling… Zonder vals zelfmedelijden…

Zonder dit alles zou Cisneros geen Cisneros zijn geworden; Teresia van Ahumada geen heilige Teresia van Avila…; Iñigo van Loyola geen heilige Ignatius… God en onverschrokkenheid! Regnare Christum volumus! Wij willen dat Christus heerst.

[Cisneros (1436-1517): Spaanse kardinaal, regent van de troon van Spanje en biechtvader van koningin Isabella de Katholieke. Kardinaal Cisneros begon de hervorming van de Kerk in Spanje, vooruitlopend op de hervorming die het Concilie van Trente jaren later voor de hele Kerk zou aanvangen. Hij was algemeen bekend om zijn standvastig en energiek karakter.]

Vergeet niet dat men, alvorens iets te onderwijzen, het eerst zelf moet doen.

Coepit facere et docere, zegt de Heilige Schrift van Jezus Christus: “Hij begon te doen en te onderwijzen”. Eerst doen. Opdat jij en ik daaruit leren.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

Als je een openbaar ambt bekleedt, heb je rechten en plichten die uit de uitoefening van je taak voortvloeien.

- Je verwijdert je van je weg als apostel, als je naar aanleiding of onder voorwendsel van een apostolaatswerk je beroepsplichten niet vervult. Want je verliest dan je beroepsprestige, dat juist het “aas is om mensen te vissen”.

Als ze je zien wankelen… en je bent leider, dan is het niet te verwonderen dat de gehoorzaamheid gaat falen.

Ondanks zichzelf doen vele valse apostelen goed aan de massa, aan het volk, door de eigen kracht van de leer van Jezus die ze prediken, ofschoon ze er niet naar leven.

Maar dit goede weegt niet op tegen het enorme en onmiskenbare kwaad dat zij aanrichten, door zielen van leiders en apostelen te doden, omdat die zich met walging afwenden van hen die zelf niet doen wat ze aan anderen voorhouden.

Daarom mogen zij, mannen noch vrouwen, nooit als leiders voorop gaan lopen, als ze niet van plan zijn een onberispelijk leven te leiden.

Een lang gezicht…, ruwe manieren…, een lachwekkend uiterlijk…, een onsympathieke manier van doen: hoop je op deze wijze anderen te bewegen Christus na te volgen?

Wie een goed voorbeeld geeft, zaait goed zaad; en de naastenliefde verplicht allen tot zaaien.

Maakt je niet bezorgd, als men jullie “herkent” aan jullie werken. - Dat is de goede geur van Christus. - Bovendien, op voorwaarde dat jullie steeds uitsluitend voor Hem werken, kunnen jullie je erover verheugen dat die woorden van de Heilige Schrift in vervulling gaan: “Dat zij jullie goede werken zien, en uw Vader verheerlijken die in de hemel is”.

Zorg ervoor dat niemand die met jou te maken krijgt, reden heeft om, zoals iemand eens deed, uit te roepen: “Ik heb schoon genoeg van al die fatsoenlijke mensen…”

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift