Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → instrument zijn .

Wat heb je hartelijk gelachen, toen ik je aanraadde je jeugdjaren onder de bescherming van de heilige Rafaël te stellen: opdat hij jou, zoals de jonge Tobias, tot een heilig huwelijk zou leiden - met een goede, knappe en rijke vrouw, heb ik schertsend gezegd.

Hoe ging je daarna nadenken, toen ik hieraan de raad toevoegde om je ook onder de bescherming van die jonge apostel Johannes te stellen: voor het geval dat de Heer méér van je zou verlangen.

Je erkent, dat je nietswaardig bent. Dat bén je ook. - Desondanks of juist dáárom zocht God jou.

- Hij bedient zich altijd van ongeschikte werktuigen, om te laten zien dat het “werk” van Hem is.

- Van jou vraagt Hij alleen volgzaamheid.

Wees een werktuig: van goud of staal, van platina of ijzer…, groot of klein, fijn of grof…, het doet er niet toe. - Alle instrumenten zijn nuttig: elk heeft zijn eigen doelmatigheid. In de materiële orde zal ook niemand durven beweren, dat de zaag van de timmerman minder nuttig is dan het pincet van de chirurg.

- Je plicht is, instrument te zijn.

Nou, en wat dan nog? - Ik begrijp eenvoudig niet hoe je je aan dit werk voor de zielen kunt onttrekken, alleen maar omdat het goddelijke vuur waardoor je aangetrokken werd, behalve het licht en de warmte die je geestdriftig maken, soms ook nog rook verspreidt, de rook van de zwakheid van de menselijke instrumenten. Of doe je dat uit verborgen hoogmoed: omdat je je volmaakt acht?

Werk… is er volop. - Het gereedschap mag niet roesten. - Middelen om schimmel en roest te voorkomen zijn er ook. - Ze behoeven alleen maar gebruikt te worden.

Nonne hic est fabri filius? Nonne hic est faber, filius Mariae? Is dat niet de zoon van de timmerman? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria?

- Het is best mogelijk dat wat ze van Jezus gezegd hebben, ook van jou gezegd wordt, met een tikkeltje verbazing en spot, wanneer je eens en “voor altijd” de Wil van God wilt volbrengen en een instrument wilt zijn: maar is dat niet…

- Zwijg. Laat je werk een bevestiging zijn van je zending.

Nu je je aan God overgegeven hebt, moet je Hem om een nieuw leven vragen, als “waarmerk” dat de echtheid van je zending als man van God bevestigt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift