Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → natuurlijkheid.

Natuurlijkheid. - Je christelijk leven, je zout en je licht, moet spontaan verlopen, zonder rare dingen of kinderachtigheid. Draag onze geest van eenvoud altijd met je mee.

Laat jullie levenswijze even weinig opvallen als die van Jezus dertig jaar lang.

Jozef van Arimatea en Nicodemus bezoeken Jezus in het verborgene, in de dagen dat er niets bijzonders gebeurt en als Jezus zijn triomfen viert.

Maar in het uur van het laffe verraad, leggen zij ten overstaan van de overheid, audacter, dapper getuigenis af van hun liefde voor Christus. - Leer hieruit.

Non manifeste, sed quasi in occulto, niet in het openbaar, maar in het verborgene: zo gaat Jezus naar het Loofhuttenfeest.

Zo zal Hij met Kleofas en zijn gezel naar Emmaüs gaan. - Zo ziet Maria Magdalena Hem na zijn verrijzenis.

En zo: non tamen cognoverunt discipuli quia Jesus est, de leerlingen bemerkten niet dat Hij het was. Zo verschijnt Jezus bij de wonderbare visvangst waarover St. Jan vertelt.

Nog meer verborgen is Hij, uit Liefde voor de mensen, in de Hostie.

Je wilt een martelaar zijn. - Ik zal het martelaarschap binnen je bereik brengen: wees een apostel, maar noem je geen apostel; wees een missionaris - met een missie -, maar noem je geen missionaris; wees een man van God, maar lijk een man van de wereld: blijf onopgemerkt!

Weest mannen en vrouwen van de wereld, maar geen wereldse mannen en vrouwen.

Laat die houding van “zelfgenoegzaamheid” varen, die je isoleert van de mensen die in je nabijheid komen. - Probeer te luisteren. En spreek gewoon. Alleen op die manier zal je apostolisch werk in omvang en vruchtbaarheid toenemen.