Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Kruis → het kruisbeeld.

Als je soms een arm, houten kruis ziet, eenzaam, verachtelijk en zonder waarde… en zonder Gekruisigde, vergeet dan niet dat dát kruis jouw kruis is: het kruis van iedere dag, het verborgene, zonder glans en zonder troost…, dat wacht op de Gekruisigde die eraan ontbreekt: en die Gekruisigde moet jij zijn.

Je vraagt me: Waarom dat kale houten kruis? - En ik schrijf uit een brief over: “Bij het opkijken van de microscoop valt de blik op het lege zwarte kruis. Dit kruis zonder Gekruisigde is een symbool. Het heeft een betekenis die de anderen niet zullen zien. En hij die, vermoeid als hij is, op het punt stond met het werk op te houden, brengt zijn ogen weer naar het oculair en werkt verder, want het eenzame kruis vraagt schouders om het te dragen”.

Je kruisbeeld. - Als christen zou je altijd je kruisbeeld bij je moeten dragen. En het op je werktafel leggen. En het kussen als je gaat slapen en als je opstaat; en als je arme lichaam in opstand komt tegen je ziel, kus het dan ook.

Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie…

- Lijken deze middelen je soms onbeduidend?

Heer, als het Uw wil is, maak dan van mijn arm lichaam een Gekruisigde.

Weet je nog? - Toen de avond viel, waren jij en ik bezig met ons gebed. - Dichtbij hoorde men het ruisen van het water. En, in de stilte van het Castiliaanse stadje, was het alsof we tevens vele stemmen hoorden, die ons in honderd verschillende talen in grote nood toeriepen dat zij Christus nog niet kenden.

Zonder schroom kuste jij het kruisbeeld en je bad de Heer, je te maken tot een apostel van apostelen.