Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Kruis → offer en versterving.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

Dat treffende woord, die grap die je binnensmonds hebt gehouden; een vriendelijke glimlach voor wie je lastig valt; dat stilzwijgen tegenover een onrechtvaardige beschuldiging; een welwillend gesprek met vervelende en ongelegen komende mensen; inschikkelijkheid ten aanzien van de lastige gewoonten van degenen met wie je dagelijks te doen hebt en die je op je zenuwen werken…, dit alles, met volharding beoefend, is degelijke innerlijke versterving.

Geen ideaal wordt verwezenlijkt zonder offer. - Verzaak aan jezelf. Het is zo mooi om slachtoffer te zijn!

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Je moet je helemaal geven, je moet jezelf geheel wegcijferen: het offer moet een brandoffer zijn.

Hoe weinig waarde heeft boetvaardigheid zonder voortdurende versterving!