Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Volharding → op de weg naar heiligheid .

Wil ik je eens heel precies zeggen, wat ik van “jouw weg” denk? - Welnu, luister: als je aan de roep beantwoordt, zul je voor Christus werken als de beste. Aan die roep zul je kunnen beantwoorden, als je een mens van gebed wordt. Dan zul je, hongerend naar opoffering, het zwaarste werk proberen te doen… En je zult hier beneden gelukkig zijn en daarna volkomen gelukkig in het eeuwige leven.

Je persoonlijke ervaring - die lusteloosheid, die onrust, die bitterheid - doet je de waarheid beleven van die woorden van Jezus: niemand kan twee heren dienen!

Zwijg: vergeet niet dat je ideaal een klein vlammetje is, dat pas is aangestoken. - Een windzuchtje is voldoende om het in je hart te laten uitgaan.

Je hoort soms: in een andere situatie, op een andere plaats, in een andere rang en een ander beroep zou je veel meer goed kunnen doen. En voor hetgeen je nu doet heb je toch geen talent nodig!…

Wel, ík zeg je daarentegen: daar waar je nu bent, behaag je God… En wat je zojuist hierover dacht, is duidelijk een duivelse ingeving.

Dit ideaal, deze roeping van jou is… een dwaasheid. - En de anderen - jouw vrienden, jouw broeders - zijn dwazen…

Heb je deze uitroep nooit in je binnenste gehoord? - Antwoord, met beslistheid, dat je God dankbaar bent voor de eer tot dit “gekkenhuis” te behoren.

Apostolische ijver is een goddelijke dwaasheid, die ik je toewens en die de volgende kenmerken heeft: honger naar een veelvuldige omgang met de Heer; voortdurende bezorgdheid om de zielen; volharding die door niets aan het wankelen wordt gebracht.

Verheug je als je ziet, dat anderen werkzaam zijn in prachtige werken van apostolaat. - En vraag God voor hen overvloedige genaden, en dat zij aan deze genaden beantwoorden.

Vervolg dan je eigen weg, overtuigd dat er voor jou geen andere is.

Je bent van de weg afgedwaald en je bent niet teruggekomen, omdat je je schaamde. - Het zou logischer zijn als je je schaamde, omdat je je vergissing niet hersteld hebt.

Verwijzingen naar de H. Schrift