Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Volharding → in de strijd.

Verontschuldig je met een vriendelijk woord, zoals de christelijke naastenliefde en de maatschappelijke omgang vereisen. - En dan: vooruit! Met heilige schaamteloosheid, zonder stil te staan voordat je de steile helling van de plicht helemaal beklommen hebt.

Waarom doen die valse geruchten, die over je de ronde doen, je verdriet? - Je zou nog ergere dingen doen, als God je zou verlaten. - Volhard in het goede en stoor je niet aan de rest.

Hoe is het mogelijk dat je nu nog de goedkeuring, de genegenheid en de aanmoediging van de machtigen nodig hebt, om voort te gaan met te doen wat God wil?

- De machtigen zijn doorgaans wispelturig, terwijl jij standvastig moet zijn. Wees erkentelijk als ze je helpen, maar ga onverstoorbaar door als ze je verachten.

Wat doet het ertoe, dat heel de wereld met al haar macht tegen je is? Ga gewoon door!…

- Herhaal de woorden van de psalm: “De Heer is mijn licht en mijn heil, wie zou ik vrezen? Si consistant adversum me castra, non timebit cor meum. - Zelfs al omsingelen mij de vijanden, mijn hart kent geen vrees”.

Je zegt me: Zodra zich de gelegenheid voordoet, iets groots te doen… dan! - Dan? Wil je mij doen geloven, en geloof je zelf serieus, dat je bij de bovennatuurlijke olympiade kunt winnen zonder je dagelijks voor te bereiden, zonder training?

Moedeloosheid is de vijand van je volharding. - Als je de moedeloosheid niet bestrijdt, zul je eerst in pessimisme vervallen en vervolgens in lauwheid. - Wees optimistisch.

Onwrikbaar: zo moet je zijn. - Als de gebreken van anderen of je eigen gebreken je volharding aan het wankelen brengen, krijg ik een armzalig beeld van je ideaal.

Neem eens en voor altijd een beslissing.

Je hebt een armzalige voorstelling van je weg, wanneer je meent dat je hem verloren hebt zodra je niets meer voelt. Dit is het uur van de beproeving; daarom zijn de voelbare vertroostingen je ontnomen.

Verwijzingen naar de H. Schrift