Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bovennatuurlijk leven  → leefplan.

Dat volgen van een leefplan en een dagrooster, zei je me, is zo eentonig! En ik heb je geantwoord: Het is zo eentonig, omdat er liefde ontbreekt.

Deze bovennatuurlijke manier van handelen is echte krijgstactiek. Je voert strijd - de dagelijkse gevechten van je innerlijk leven - in stellingen die ver voor de verdedigingsmuren van je vesting liggen.

Hier valt de vijand je aan: op je kleine versterving, op je dagelijks gebed, op de orde bij je werk, op je leefplan. Op deze manier valt het hem moeilijk door te dringen tot de kwetsbare torens van je vesting. - En als hij zover raakt, is hij te uitgeput om ze te bestormen.

Verstrooiing. - Je laat je zinnen en vermogens drinken aan iedere poel die je tegenkomt. - Het gevolg is, dat je door het leven gaat zonder een vast plan, dat je aandacht afgeleid is, dat je wil slaapt en je begeerte wakker is.

- Onderwerp je opnieuw met ernst aan een plan, dat je zal helpen een christelijk leven te leiden. Want anders zul je nooit iets doen dat waarde heeft en vruchten afwerpt.

“Het milieu heeft zo'n grote invloed!”, heb je me gezegd. En ik moest antwoorden: zonder twijfel. Daarom moet jullie vorming zodanig zijn, dat jullie, op natuurlijke wijze, je eigen sfeer met je meedragen, om “jullie toon” te geven aan de maatschappij waarin jullie leven.

- En, als je je deze geest eigen hebt gemaakt, dan ben ik er zeker van dat je me, met dezelfde hevige verbazing als de eerste leerlingen bij het aanschouwen van de eerste wonderen die ze in naam van Christus met hun eigen handen hadden verricht, zult zeggen: “Wat hebben wij toch een invloed op deze omgeving!”

En hoe kan ik “onze vorming” verkrijgen en “onze geest” bewaren? - Door de concrete normen te vervullen die je geestelijk leidsman je gaf, je uitlegde en leerde liefhebben. Vervul ze en je zult een apostel zijn.

Wil je werkelijk heilig worden? - Vervul je kleine plicht van elk moment! Doe wat je moet, en geef je helemaal aan wat je doet.