Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Nederigheid → wezen en de noodzaak.

Mijn God, leer mij liefhebben! Mijn God, leer mij bidden!

We moeten God om geloof, hoop en liefde vragen, en dat moeten we doen met nederigheid, met volhardend gebed, met een integer en zuiver leven.

De 'nederigheid van het verstand' zou voor jou een vanzelfsprekend uitgangspunt moeten zijn.

Denk daar eens rustig over na… Is het niet onbegrijpelijk dat sommigen tot intellectuele hoogmoed vervallen zijn? Een heilige kerkleraar heeft het treffend verwoord: “Het is een afkeurenswaardige ongeordendheid, dat de mens, die ziet dat God zelf kind geworden is, zich op deze aarde groot wil voordoen.”

Met veel aandrang predikte de apostel Johannes het mandatum novum, het nieuwe gebod: “Hebt elkaar lief!”

Ik zou jullie op de knieën willen smeken - zonder theater, want het komt recht uit mijn hart - om uit liefde tot God van elkaar te houden, elkaar te helpen, elkaar de hand te reiken, elkaar te vergeven.

Geef daarom geen ruimte aan de hoogmoed! Heb begrip voor elkaar, verzorg de naastenliefde, help elkaar met gebed en oprechte vriendschap.

Je bent een fundament dat God heeft uitgekozen om medeverlosser te zijn. Je weet dit. Maar vergeet niet hoe je bent…: armzalig en ellendig. De nederigheid moet je ertoe brengen jezelf onder de voeten van alle mensen te plaatsen om hen te dienen, want dat is eigen aan de fundering van een gebouw.

Het fundament moet echter sterk zijn; dit is een onmisbare deugd voor iemand die anderen moet ondersteunen en vooruit moet helpen.

Dring daarom bij de Heer aan: Jezus, laat mij nooit uit valse nederigheid de hoofddeugd van sterkte verwaarlozen. Geef mij, mijn God, het vermogen om het goud van de metaalslak te onderscheiden.

Hoogmoed staat de naastenliefde in de weg. Vraag de Heer dagelijks - voor jezelf en voor iedereen - de deugd van de nederigheid, want als je de hoogmoed niet op tijd aanpakt, zal die met de jaren alleen maar toenemen.

Als je zelf zo gericht bent op het aardse, waarom ben je dan verbaasd, dat de anderen geen engelen zijn?

Spreek rustig met de Heer en zeg Hem: Goede Jezus, als ik apostel moet worden - apostel van apostelen - moet U mij heel nederig maken.

Geef mij zelfkennis; laat mij mezelf én U kennen.

Dan zal ik mijn nietigheid nooit uit het oog verliezen.

Verwijzingen naar de H. Schrift