Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Nederigheid → instrumenten in de handen van God.

Als je iemand een broederlijke vermaning moet geven, doe het dan wat vorm en inhoud betreft op een uiterst fijngevoelige manier - met liefde -, want op dat ogenblik ben je een instrument van God.

Kind, op eigen krachten zul je op bovennatuurlijk vlak niets bereiken; maar als werktuig van God kun je alles! Omnia possum in eo qui me confortat, ik vermag alles in Hem die mij sterkt! In zijn goedheid wil Hij gebruik maken van onbeholpen werktuigen, zoals jij en ik.

Kind, arm ezeltje: als de Heer jouw vuile rug, die gewend is aan mest, vol liefde heeft schoongewassen en weer heeft doen glanzen, en als Hij je een satijnen zadel heeft opgelegd om je vervolgens te beladen met schitterende juwelen, vergeet dan niet, arm ezeltje, dat je in staat bent die zoete last door je eigen schuld op de grond te gooien…, maar dat je die in je eentje niet weer op je rug kunt nemen.

Bij het immense panorama dat voor ons open ligt, bij deze prachtige en enorme verantwoordelijkheid voor de zielen, kan de gedachte bij je opkomen - wat mij ook vaak gebeurt -: al dat werk, met mij? Met mij, terwijl ik niets voorstel?

Laten wij dan het evangelie opslaan en ons voor ogen halen hoe Jezus de blindgeborene geneest: met slijk, gemaakt van het stof der aarde en van speeksel. Dat is het geneesmiddel dat een paar blinde ogen het licht geeft!

Dat zijn jij en ik. In het besef van onze zwakheid en van onze nietigheid zijn wij - met Gods genade en onze goede wil - een geneesmiddel! Een geneesmiddel dat licht brengt, dat kracht geeft aan anderen en aan onszelf.

Een apostolische ziel zei Hem: Jezus, U zult wel weten wat U doet…, ik werk niet voor mijzelf…

Als wij, mensen, iets tot stand willen brengen proberen we daarvoor de geschikte middelen te gebruiken.

Had ik een paar eeuwen geleden geleefd, dan zou ik een ganzeveer hebben gebruikt om te schrijven; nu schrijf ik met een pen.

Als God echter iets wil beginnen kiest hij daarvoor onevenredige middelen, zodat duidelijk is - hoe vaak heb je mij dit al niet horen zeggen! - dat Hij aan het werk is.

Daarom moeten jij en ik, die de enorme last van onze ellende kennen, de Heer zeggen: ik weet dat ik niets voorstel, maar ik begrijp dat ik in uw handen een goddelijk werktuig ben.

Je wilt met alle geweld je gang gaan; je apostolaat levert dan ook niets op.

Wees gehoorzaam en volgzaam. Bij een apparaat moeten alle onderdelen op hun plaats zitten (anders werkt het niet of worden de onderdelen beschadigd; en het levert hoe dan ook niets op, of het heeft weinig rendement). Dit is ook van toepassing op een man of vrouw die buiten de gewone actieradius wil werken, en daardoor eerder een hindernis dan een instrument is voor het apostolaat.

Jezus zegt: “Wie naar u luistert, luistert naar Mij.”

Geloof je nog steeds dat het jouw woorden zijn die de mensen overtuigen…? Vergeet niet dat de Heilige Geest voor zijn plannen ook het minst geschikte werktuig kan gebruiken.

Doe je werk met nederigheid, dat wil zeggen, reken allereerst op de zegeningen van God die je niet zullen ontbreken; steun verder op je goede wil en een goede organisatie van je werk, maar houd ook rekening met moeilijkheden! En vergeet niet dat gebrek aan heiligheid daar altijd een onderdeel van is.

Als je probeert om elke dag een beetje beter te worden, zul je een goed 'instrument' van God zijn.

Pas wanneer je je eigen ik weet te vertrappen en gaat leven voor anderen, zul je een geschikt werktuig zijn in de handen van God.

Hij riep - roept - zijn leerlingen en geeft hun de opdracht: Ut eatis, ga iedereen zoeken!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift