Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Nederigheid.

Schrik niet als je ontdekt dat je fouten hebt… en wát voor fouten! Laat je niet ontmoedigen!

Doe je best om ze met wortel en al uit te rukken. En wees ervan overtuigd dat het goed is je van je zwakheden bewust te zijn. Je zou anders alleen maar hoogmoedig worden en de hoogmoed scheidt ons van God.

Beschouw de verbazingwekkende goedheid van God! Je bent je bewust van de last van je lichamelijke en geestelijke ellende, het gevolg van de armzalige klei waarvan je gemaakt bent… en toch wil Christus in jou leven.

Ja, ook dan moet je duidelijk voor ogen hebben dat God je roept: Jezus Christus - God en Mens - begrijpt mij en zorgt voor mij, want Hij is mijn Broer en mijn Vriend.

Je bent tevreden en heel gelukkig, ook al voel je zo nu en dan iets van verdriet, en ervaar je gewoonlijk zelfs een spoor van droefheid.

Die blijdschap en die droefheid kunnen beide in dezelfde mens aanwezig zijn: de een in de nieuwe, de ander in de oude.

De oorsprong van de nederigheid ligt in het kennen van God en het kennen van zichzelf.

Heer, ik vraag U een geschenk: Liefde…, een liefde die me zuivert. En nog iets: zelfkennis, opdat ik nederig word.

Heiligen strijden tot het einde van hun leven. Ze weten na een misstap of een lelijke val weer overeind te komen en moedig hun weg te vervolgen; met nederigheid, met liefde en met hoop.

Als je fouten je nederiger maken en je daardoor houvast zoekt door de sterke hand van God te grijpen, dan zijn zij een weg naar heiligheid: Felix culpa, gelukkige schuld! zingt de Kerk.

Het kan toch niet waar zijn dat iemand als jij - die van jezelf zegt, dat je niets voorstelt - het waagt hindernissen op te werpen voor de genade van God?

Want dát doe je met je voorgewende nederigheid, met je 'objectiviteit', met je pessimisme.

Echt geloof herken je aan de nederigheid.

Dicebat enim intra se, die arme vrouw zei bij zichzelf: Si tetigero tantum vestimentum eius, salva ero, door alleen maar de zoom van zijn mantel aan te raken zal ik genezen worden.

Wat een nederigheid! Het is zowel de vrucht, als een duidelijk bewijs van haar geloof!

Neem een voorbeeld aan de Maagd Maria! Pas als wij volmondig erkennen dat wij niets zijn, worden wij waardevol in de ogen van de Schepper.

We zullen het nooit klaarspelen de authentieke bovennatuurlijke en menselijke vreugde - een 'echt' goed humeur - te hebben, als we Jezus niet 'echt' navolgen; als we niet nederig zijn zoals Hij.

God verwacht dat je weet te incasseren als je vernederd wordt in dingen die niet van belang zijn en die de waarheid geen geweld aandoen. Ben je daartoe in staat? Nee? Dan bemin je de deugd van de nederigheid niet!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift