Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → blij en sportief.

Denk rustig en zonder scrupules over je leven na. Vraag om vergeving en maak het vaste, concrete, duidelijk omlijnde voornemen om je in het een en ander te beteren: in wat je moeite kost, in wat je gewoonlijk niet doet zoals het hoort, en waarvan je heel goed weet dat het anders moet.

Wees toch niet zo gemakzuchtig! Wacht niet op het nieuwe jaar om voornemens te maken. Iedere dag is geschikt voor een stap in de goede richting. Hodie, nunc, vandaag, nu!

Het zijn in de regel van die arme mismoedige mensen, die op het nieuwe jaar wachten om te beginnen…, maar als het zover is… beginnen ze niet!

Er is maar één dodelijke ziekte; je kunt maar één fatale fout maken: in de nederlaag berusten, niet meer willen strijden met de geest van een kind van God. Als de persoonlijke inzet wegvalt, raakt de ziel verlamd en blijft zij alleen achter, niet in staat vrucht te dragen…

Met die lafheid verplicht het schepsel de Heer ertoe de woorden in de mond te nemen, die Hij hoorde uit de mond van de lamme aan de rand van het bad bij de Schaapspoort: Hominem non habeo, ik heb niemand!

Wat beschamend als Jezus in jou niet de man of de vrouw aantreft die Hij verwacht.

De ascetische strijd is geen negatieve en dus ook geen trieste strijd; het is een blijde bevestiging. Het is een sport.

Een goed sporter streeft er niet naar om maar één keer te winnen, laat staan bij de eerste poging. Hij bereidt zich voor, traint langdurig, wordt niet zenuwachtig en zet door. Hij probeert het steeds weer opnieuw. Ook als hij de eerste keer geen succes heeft, gaat hij vastberaden door, totdat het doel bereikt is.

Op de weg naar persoonlijke heiligheid kan men soms de indruk hebben in plaats van vooruit, achteruit te gaan; in plaats van te beteren, te verslechteren.

Zolang er innerlijke strijd is, is deze pessimistische gedachte niet meer dan een valse indruk of een misrekening, die je maar het best van je af kunt zetten.

Ga rustig verder. Als je doorzet, ga je vooruit op je weg en word je heilig.

Je zei me: “Ik voel me absoluut niet in staat om vooruit te gaan, en ook niet om de hemel te bereiken zonder een wonder van de genade; zo slecht is het met mij gesteld. Ik ben koud en, erger nog, onverschillig, net alsof ik 'mijn geval' bekijk en het me niets kan schelen wat ik zie. Zullen deze dagen nutteloos zijn?

En toch: mijn Moeder is mijn Moeder, en Jezus - zal ik het durven zeggen? - is mijn Jezus! En er zijn heilige zielen die op dit moment voor mij bidden.”

Ga aan de hand van je Moeder verder, antwoordde ik, en 'durf' Jezus te zeggen dat Hij van jou is. In zijn goedheid zal Hij licht en helderheid geven aan je ziel.

Voor een kind van God is iedere dag weer een gelegenheid om opnieuw te beginnen, in de zekerheid dat het - met de hulp van de genade - aan het einde van de weg, de Liefde zal bereiken.

Daarom ben je op de goede weg, als je begint en opnieuw begint. Als je de wil hebt om te overwinnen en als je strijdt zul je, met de hulp van God, zegevieren! Er is geen moeilijkheid die je niet te boven kunt komen.

Berouwvol zeg je me: “Ik zit vol ellende! Ik ben hardleers en ik sleep een hele last aan ongeregelde begeerten met me mee. Het lijkt dat ik nooit echt iets heb gedaan om dichter bij God te komen. O Heer, het is steeds weer beginnen, beginnen en nog eens beginnen! Maar toch zal ik met al mijn krachten proberen om elke dag vooruit te komen.”

Moge Hij je inspanningen zegenen.

Vader, zei je me, ik maak veel vergissingen en fouten.

Dat weet ik wel, heb ik je geantwoord, maar Onze Lieve Heer weet het ook en Hij houdt er rekening mee. Hij vraagt je alleen de nederigheid om het toe te geven, en de inzet om je te beteren, zodat je Hem steeds beter kunt dienen: met meer innerlijk leven, met volhardend gebed, met vroomheid en met behulp van de geschikte middelen om je werk te heiligen.

Het geestelijk leven - daar blijf ik met opzet op hameren - is een voortdurend beginnen en opnieuw beginnen.

Opnieuw beginnen? Ja! Elke keer als je een akte van berouw bidt - en dat zouden we vele keren per dag moeten doen - begin je opnieuw, omdat je God een nieuwe liefde geeft.

Je leven is niet steeds weer een herhaling van hetzelfde. Iedere volgende stap moet je met meer goede wil, meer doeltreffendheid en meer liefde doen dan de vorige. Elke dag een nieuw élan, een nieuw enthousiasme! Om Hem!

Verwijzingen naar de H. Schrift