Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → volhardend en met sterkte.

God wacht op jou! Daarom moet je proberen om Hem, daar waar je bent, na te volgen en je met Hem te verenigen: met blijdschap, met liefde, met het verlangen te dienen, ook als dat op een gegeven moment - of gewoonlijk - veel moeite kost.

God wacht op jou… en wil graag dat je trouw bent.

Doe moeite om op ieder moment te beantwoorden aan wat God van je vraagt. Heb de wil om Hem te beminnen met daden. Het zal om kleinigheden gaan, maar laat die nooit achterwege.

De liefde bereikt alles. Zonder liefde kunnen wij niets.

Liefhebben! Dat is het geheim van je leven… Bemin! Verdraag het lijden met blijdschap. Sterk je ziel, hard je wil. Verenig je overgave met de wil van God en je zult doeltreffend zijn.

Als iets in je niet overeenstemt met wat God van je verwacht, doe daar dan onmiddellijk iets aan!

Denk aan de apostelen: zij waren zwak en hadden veel fouten, maar in naam van de Heer deden zij wonderen. Alleen Judas, die misschien ook wonderen deed, is verloren gegaan. Hij trok zich uit vrije wil van Christus terug. Hij was niet bereid om, vastberaden en moedig, te breken met wat niet overeenstemde met de geest van God.

Neem in periodes van uitputting, van tegenzin, vol vertrouwen je toevlucht tot de Heer en zeg Hem zoals die vriend van ons: “Jezus, U moet maar zien wat U doet… ik ben al moe, voordat ik aan de strijd begin.”

Hij zal je zijn kracht geven.

Ik wil je waarschuwen voor een moeilijkheid die zich kan voordoen: de verleiding door vermoeidheid of door ontmoediging.

Heb je niet nog vers in je geheugen hoe je vroeger was? Dat je leven geen richting, geen doel, geen inhoud had? Een leven dat door het licht van God en door je overgave in banen werd geleid, waardoor je heel gelukkig werd?

Wees niet zo dom het ene voor het andere in te wisselen.

Ieder moment is een geschikt moment om een doeltreffend voornemen te maken en om te zeggen: ik geloof, ik hoop en ik bemin.

Zelfs de onbeduidendste versterving lijkt je een heldendaad. Soms bedient Jezus zich van je 'eigenaardigheid', van je kleinzieligheid, opdat je offertjes brengt en van de nood een deugd maakt.

We worden heilig met de hulp van de Heilige Geest - die in onze ziel zijn intrek neemt -, door de genade die we ontvangen in de sacramenten, en door een niet-aflatende ascetische strijd.

Mijn kind, laten wij ons geen illusies maken: jij en ik - ik word niet moe het te herhalen - zullen altijd, altijd moeten strijden, tot aan het einde van ons leven. Alleen zo zullen wij de vrede beminnen, vrede geven, en de eeuwige beloning ontvangen.

Houd vol, wees trouw en ga uit liefde verder met je gebedsleven, ook als je dor bent. Het is niet erg als je je erop betrapt de minuten of dagen te tellen tot een vroomheidsoefening of werk waarmee je bezig bent, af is. Je zult misschien de vage blijdschap ervaren van een slecht student die, in een vergelijkbare situatie, droomt van het einde van het cursusjaar; of van de man die twee weken cel heeft en zit te wachten tot de poort van de gevangenis opengaat om zijn oude leventje weer op te nemen.

Nogmaals: Houd vol! Heb de nodige wilskracht om deze vroomheidsoefeningen te doen en ze goed te benutten.

Je weet niet of je vooruitgegaan bent, ook niet hoeveel… Wat heb je aan zo'n berekening?

Wat telt is dat je volhoudt, dat je hart brandt van liefde, dat je meer licht krijgt en dat je horizon steeds breder wordt…: dat je je inzet voor onze intenties, dat je ze aanvoelt - ook al ken je ze niet - en dat je ervoor bidt.

Doe elke dag alles wat in je vermogen ligt om God beter te leren kennen, meer met Hem 'om te gaan', steeds meer van Hem te gaan houden en aan niets anders te denken dan aan zijn Liefde en zijn glorie.

Dit kun je, mijn kind, als je je door niets laat afhouden van de tijd die je gereserveerd hebt voor gebed, als je de aanwezigheid van God verzorgt (met schietgebeden en geestelijke communies om vurig te blijven), als je de heilige Mis zonder haast bijwoont, en je je werk - dat je voor Hem doet - goed doet.

Verwijzingen naar de H. Schrift