Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Nederigheid → instrumenten in de handen van God.

“Help de Heilige Geest niet zoveel!” - zei een vriend van me voor de grap, maar toch heel benauwd.

Ik antwoordde: ik denk dat we Hem maar weinig “helpen”.

De wijze waarop Jezus de eerste twaalf riep kon niet eenvoudiger zijn: “Kom en volg Me!”

Voor jou, die zoveel uitvluchten zoekt om niet met je taak te hoeven doorgaan, is het een heel toepasselijke gedachte dat de menselijke ontwikkeling van die eersten bijzonder gering was; en toch, wat wisten zij degenen die naar hen luisterden te raken!

Vergeet dit niet: Hij blijft het werk doen, door middel van ieder van ons.

Als je beseft dat er velen zijn die hun grote kans niet aangrijpen en Jezus laten voorbijgaan, denk dan: Waar heb ìk die duidelijke roepstem, die zozeer door de Voorzienigheid was beschikt en die mij de weg heeft gewezen, aan te danken?

Overdenk dit dagelijks: een apostel moet altijd een andere Christus zijn, Christus zelf.

“Leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart”. De nederigheid van Jezus! - Wat een les voor jou, armzalig instrument van stof. Hij - de altijd Barmhartige - heeft jou verheven laat in je laagheid, onverdiend verheerlijkt wordt stralen van de zon der genade schijnen. En jij, hoe vaak heb je jouw trots niet verborgen onder de dekmantel van waardigheid of van rechtvaardigheid! En hoeveel gelegenheden om van de Meester te leren heb je niet voorbij laten gaan omdat je niet wist hoe je die op een bovennatuurlijke manier kon gebruiken!

Een veilige weg tot de nederigheid is te overwegen dat we - ook al hebben we geen talent, naam of fortuin - efficiënte werktuigen kunnen zijn als we ons tot de Heilige Geest wenden om te vragen of Hij ons zijn gaven meedeelt.

Ondanks dat de Apostelen drie jaar lang door Jezus waren onderwezen, vluchtten ze ontzet voor de vijanden van Christus. En toch lieten ze zich na Pinksteren geselen en opsluiten en gaven ze ten slotte hun leven als getuigenis van hun geloof.

Hoewel je zo weinig voorstelt, heeft God Zich van jou bediend en zal Hij Zich van je blijven bedienen om vruchtbare werken te zijner ere uit te voeren.

Word niet trots. Denk maar: wat zou het stalen of ijzeren gereedschap dat door de goudsmid wordt gebruikt om gouden juwelen en edelstenen mee te zetten, wel voor geweldigs over zichzelf kunnen vertellen?

Wat heeft meer waarde: een kilo goud of een kilo koper? - En toch heb je in veel gevallen meer aan koper dan aan goud.

Het is je roeping - de roep van God - de richting aan te geven, mee te trekken, te dienen, leider te zijn. Als jij je uit valse of verkeerd begrepen nederigheid isoleert, je in je hoekje afsluit, verzaak je je plicht om een instrument van God te zijn.

Als de Heer Zich van je bedient om zijn genade in de zielen uit te storten, denk er dan aan dat je niet méér bent dan de verpakking van het geschenk: een stuk papier dat wordt opengescheurd en weggegooid.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift