Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gebed → kenmerken.

Laat mij jou de raad geven van een ervaren ziel: jouw gebed - je leven dient niet anders dan bidden te zijn - moet vol vertrouwen zijn, zoals 'het gebed van een kind'.

Bid. Je moet altijd bidden.

In je geestelijk leven moet je bij ieder succes en bij iedere mislukking de behoefte hebben je tot God te richten.

Moge je gebed altijd een oprechte en werkelijke aanbidding van God zijn.

Het is terecht dat de Vader, de Zoon en de Heilige Geest de Maagd Maria kronen tot Koningin en Heerseres van heel de schepping.

Profiteer van haar macht! Heb de kinderlijke moed je aan te sluiten bij dit feest in de hemel. Omdat ik geen kostbare edelstenen of deugden heb aan te bieden, kroon ik de Moeder van God, die ook mijn Moeder is, met de kroon van mijn fouten, die ik heb uitgeboet.

Vooruit maar!

Telkens als ik de kapel binnenkom, zeg ik de Heer - dan ben ik weer kind geworden - dat niemand meer van Hem houdt dan ik.

Vraag, dring aan, wees niet bang. Denk aan het verhaal van de broodvermenigvuldiging waarover we in het evangelie lezen. Je ziet daar hoe grootmoedig Hij de apostelen antwoordt: Hoeveel broden hebben jullie? Vijf…? Wat willen jullie dat Ik doe…? En Hij geeft er zes, honderd, duizend… Waarom?

Omdat Christus onze noden met het licht van de goddelijke wijsheid beziet. In zijn almacht kan en wil Hij onze wensen ruimschoots overtreffen.

De blik van de Heer reikt verder dan onze arme logica en Hij is grenzeloos edelmoedig!

Ga naar Bethlehem, ga naar het Kindje en neem Het in je armen, fluister Het vurige woordjes toe, druk Het aan je hart…

Het is niet kinderachtig zoiets te doen. Het is liefde en liefde blijkt uit daden! In de intimiteit van je ziel kun je het Kindje wiegen!

Het ontbreekt je aan geloof… en aan liefde. Anders zou je veel gemakkelijker en veel vaker je toevlucht nemen tot Jezus om Hem van alles te vragen.

Wacht daar niet langer mee, roep Hem aan. Christus zal zich tot je richten met de vraag: “Wat wil je dat Ik voor je doe?” net zoals Hij deed bij de blinde die aan de kant van de weg zat en niet moe werd Hem te roepen.

Maak mij heilig, mijn God, ook al moet het met harde hand. Ik wil uw wil niet in de weg staan. Ik wil eraan beantwoorden, ik wil edelmoedig zijn. Maar… wil ik dat echt?

Zeg rustig en bedachtzaam tegen de Meester: Heer, het enige wat ik wil is U dienen! Ik wil niet anders dan mijn plichten vervullen en U met een verliefd hart beminnen! Laat mij uw vastberaden stappen aan mijn zijde ervaren. Wees mijn enige steun.

Zeg het Hem bedachtzaam…, maar zég het Hem wel!