Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gebed.

De evangelist Lucas vertelt dat Jezus aan het bidden was… Hoe zal zijn gebed geweest zijn!

Denk eens na over het volgende: De leerlingen gaan met Jezus om en in hun gesprekken - en ook door wat Hij doet - leert de Heer hun hoe zij moeten bidden. Hij leert hun het grote wonder van Gods barmhartigheid: dat wij kinderen van God zijn, dat wij ons tot Hem kunnen richten, zoals een kind tot zijn Vader.

Iedere dag opnieuw begin je je werk samen met Christus en zet je je weer in voor veel mensen die Hem zoeken. Wees ervan overtuigd dat je dat alleen kan door je toevlucht te nemen tot de Heer; dat is de enige weg.

Alleen in en door het gebed leren wij anderen van dienst te zijn!

Denk eraan dat het gebed niet bestaat uit mooie redevoeringen, volzinnen of troostvolle woorden…

Gebed is soms niet meer dan een blik op een afbeelding van de Heer of van zijn Moeder; andere keren een verzoek dat in woorden wordt uitgedrukt; dan weer het opdragen van een goede daad of de vruchten van je trouw…

Als een soldaat die de wacht houdt moeten wij bij de poort van Onze Lieve Heer staan. Dát is bidden. Of als een hondje dat aan de voeten van zijn baas ligt.

Je moet het niet erg vinden Hem te zeggen: Heer, hier ben ik, als een trouwe hond; of nog beter, als een ezeltje dat niet achteruit zal slaan tegen iemand die van hem houdt.

Wij moeten allen ipse Christus worden, Christus zelf. Dit gelast de heilige Paulus ons in naam van God: Induimini Dominum Iesum Christum, bekleedt u met Jezus Christus.

Ieder van ons - jij ook! - moet eens bekijken hoe hij het kleed draagt waarover de apostel spreekt. Iedereen moet een heel persoonlijke, ononderbroken dialoog met de Heer voeren.

Je gebed mag niet blijven steken in louter woorden. Het moet tot daden leiden, het moet gevolgen hebben.

Bidden is de weg om van alle kwalen waaraan wij lijden genezen te worden.

Ik heb het gebed van de christen altijd opgevat als een liefdevol gesprek met Jezus. Ook als we fysiek ver van het tabernakel zijn, zouden we het niet moeten onderbreken, want heel ons leven is als een aaneenschakeling van liefdesliedjes die tot God gericht zijn… en beminnen kunnen wij altijd en overal.

De geest van gebed heeft het hele leven van Jezus onder de mensen bezield. Wij leren daarvan dat wij voor, na en tijdens onze bezigheden - of ze nu belangrijk zijn of niet - moeten bidden.

Je zei me: Ik heb me voorgenomen de Heilige Geest vaker aan te roepen en zijn licht te vragen.

Goed, maar denk eraan, mijn kind, dat de Heilige Geest de vrucht is van het Kruis.

Bid voor iedereen, voor de mensen van alle rassen, talen en godsdiensten; voor de mensen die een vaag godsdienstig besef hebben en voor degenen die het geloof niet kennen.

Deze ijver voor de zielen, die een ondubbelzinnig en duidelijk bewijs van onze liefde voor Jezus is, zal maken dat Jezus naar ons komt.

Verwijzingen naar de H. Schrift