Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolische ijver .

Zorg dat je leven niet onvruchtbaar blijft. - Wees nuttig. - Laat iets blijvends na. - Laat het licht van je geloof en je liefde stralen.

Wis door je leven als apostel het vuile, kleverige spoor uit, dat de verdorven zaaiers van de haat achterlieten. - Steek alle wegen van de aarde in brand met het vuur van Christus, dat je in je hart draagt.

Als we, om een aards leven te redden, met algemene bijval geweld gebruiken om te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt, zouden we dan niet dezelfde dwang, - de heilige dwang -, kunnen gebruiken om het Leven (met hoofdletter) te redden van velen die met alle geweld stompzinnig hun ziel willen vermoorden?

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Kan het je allemaal niets schelen? - Probeer dit jezelf niet wijs te maken. Als ik je op dit ogenblik zou vragen naar personen en zaken, waarvoor jij je volledig hebt ingezet omwille van God, zou je me antwoorden met het vuur en de belangstelling van iemand, die spreekt over iets wat hem ter harte gaat.

Het kan je wél wat schelen: maar je energie is niet onbegrensd… En je moet jezelf meer tijd gunnen. Tijd, die overigens ten goede zal komen aan je werkzaamheden, want je bent per slot van rekening het werktuig.

Zouden jullie niet heel graag de luidruchtige jeugd om je heen willen toeroepen: dwazen, laat toch die wereldse dingen die het hart benauwen… en heel vaak verlagen… Laat dat toch en komt met ons achter de Liefde aan?

Je bent niet “enthousiast” genoeg. - Daarom sleep je zo weinig mensen mee. - Het lijkt wel of je niet erg overtuigd bent van wat je wint, wanneer je om Christus' wil afstand doet van de dingen van deze wereld.

Vergelijk eens: voor één krijg je er honderd terug plus het eeuwige leven! - Vind je dat zo'n slechte “koop”?

Apostelen winnen. - Dat is het onmiskenbare teken van de ware ijver.

Je liefde is maar gering, als je niet de ijver voelt alle zielen te redden. - Je liefde is maar arm, als je niet verlangt andere apostelen met jouw dwaasheid aan te steken.

De wereld weergalmt nog van de goddelijke uitroep: “Vuur ben Ik komen brengen op aarde, en wat verlang Ik anders dan dat het oplaait?” - En wat zie je: bijna overal is het uitgedoofd…

Wil jij je niet inspannen om die brand te verspreiden?

Ik begrijp, dat je veel van je vaderland en van je familie houdt, en dat je ondanks deze banden met ongeduld uitziet naar het ogenblik, dat je landen en zeeën doorkruisen zult. - Je wilt ver wegtrekken! - Want de gedachte aan de oogst laat je geen rust!

Prachtige bouwwerken neerzetten?… Weelderige paleizen bouwen?… Laat ze maar doen… Laat ze maar bouwen…

Zielen! - Laten wij zielen levend maken… voor die gebouwen… en voor die paleizen!

Wat voor mooie huizen worden er niet voor ons klaar gemaakt!

Apostolische ijver is een goddelijke dwaasheid, die ik je toewens en die de volgende kenmerken heeft: honger naar een veelvuldige omgang met de Heer; voortdurende bezorgdheid om de zielen; volharding die door niets aan het wankelen wordt gebracht.

Verwijzingen naar de H. Schrift