Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostolaat → deugden die nodig zijn.

Zonder de heilige zuiverheid kan men in het apostolaat niet volharden.

Die zelfingenomenheid maakt je onuitstaanbaar en onsympathiek, je maakt je belachelijk en, wat erger is, je verzwakt de uitwerking van je apostolische werk.

Bedenk, dat zelfs middelmatigen kunnen zondigen door al te veel geleerdheid.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

In het apostolaatswerk bestaat er geen geringe ongehoorzaamheid.

Die traagheid, die passiviteit, die weerstand van jou om te gehoorzamen: wat lijdt je apostolaat eronder en wat verheugt de vijand zich erover!

Initiatieven. - Die moet je in je apostolaat ontwikkelen binnen de grenzen die aan je taak gesteld zijn.

- Als je initiatieven deze grenzen te buiten gaan of als je daarover twijfelt, raadpleeg dan je meerdere zonder je gedachten aan iemand anders bekend te maken.

- Houd jezelf steeds voor ogen dat je slechts uitvoerder bent.

Wees onthecht aan de aardse goederen. - Bemin en beoefen de armoede van geest: stel je tevreden met wat je nodig hebt voor een sober en eenvoudig leven.

- Anders word je nooit een apostel.

Spreek niet zonder reden over vertrouwelijke aangelegenheden van je apostolaat: weet je niet dat de wereld vol egoïstisch onbegrip is?

Vertel niet over “jouw” apostolaat, tenzij ten bate van je naaste.

Je gaat apostolaat beoefenen om jezelf te onderwerpen, om jezelf te ontledigen: niet om je persoonlijke mening op te leggen.

Gehoorzamen… is een veilige weg. Onvoorwaardelijk gehoorzamen aan de meerdere… is de weg naar de heiligheid. Gehoorzaamheid in jouw apostolaat… is de enige weg; want in de werken van God moet de geest zo zijn: óf gehoorzamen óf gaan.