Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → deugden die nodig zijn.

“Alles vermag ik in Hem die mij kracht geeft.” Met Hem loop ik niet het risico te mislukken. Op deze overtuiging is het heilig 'meerwaardigheidscomplex' gebaseerd, waardoor we onze taken met de geest van een overwinnaar tegemoet gaan, aangezien God ons zijn kracht verleent.

Wie voor God werkt moet een 'meerwaardigheidscomplex' hebben. Dit heb ik je al eens eerder gezegd.

Maar, vroeg je, is dat dan geen teken van hoogmoed? Nee! Het is een gevolg van de nederigheid, van een nederigheid die me doet zeggen: Heer, U bent wie U bent en ik ben daarvan de tegenpool. U hebt alle volmaaktheden: macht, kracht, liefde, glorie, wijsheid, gezag, waardigheid… Als ik heel dicht bij U ben - zoals een kind dat zich nestelt in de sterke armen van zijn vader of op de schoot van zijn moeder - dan zal ik de warmte van uw goddelijkheid voelen, het licht van uw wijsheid ervaren, dan zal ik uw kracht door mijn aderen voelen stromen.

Je staat erop je gang te gaan, je eigen zin te doen en je enkel en alleen te laten leiden door je eigen oordeel… Maar je ziet het! Het resultaat van dit alles heet 'onvruchtbaarheid'.

Kind, als je je eigen oordeel niet laat varen, als je hoogmoedig bent, als je je vastbijt in 'jouw' apostolaat, zul je de hele nacht zwoegen - je hele leven zal één lange nacht zijn! - en uiteindelijk zul je bij het ochtendgloren met lege netten staan.

Wanneer je iets apostolisch gaat ondernemen, zou je de redenering kunnen overnemen van een man die God zocht: “Vandaag begint een retraite voor priesters die ik zal leiden. Hopelijk hebben we daar allemaal veel baat bij; op de eerste plaats ikzelf!”

En later: “De bezinning is nu al een paar dagen aan de gang. Er zijn honderdtwintig deelnemers. Ik hoop dat de Heer een goed werk verricht in onze zielen.”

Kind, het is de moeite waard dat je nederig, gehoorzaam en trouw bent; dat je de geest van God in je opneemt om Hem - vanuit de positie die je hebt, door het werk dat je doet - naar alle mensen te brengen die de wereld bevolken!

Je wilt met alle geweld je gang gaan; je apostolaat levert dan ook niets op.

Wees gehoorzaam en volgzaam. Bij een apparaat moeten alle onderdelen op hun plaats zitten (anders werkt het niet of worden de onderdelen beschadigd; en het levert hoe dan ook niets op, of het heeft weinig rendement). Dit is ook van toepassing op een man of vrouw die buiten de gewone actieradius wil werken, en daardoor eerder een hindernis dan een instrument is voor het apostolaat.

De apostel heeft geen ander doel dan zich volledig beschikbaar te stellen zodat de Heer kan werken.

Je zoekt het gezelschap van een collega die jou nauwelijks ziet staan… en dat kost je moeite.

Ga gewoon door en oordeel niet over hem. Hij zal 'zijn redenen' hebben, net zoals jij die hebt om elke dag meer voor hem te bidden.

Heilige dwang is iets totaal anders dan blind geweld of vergelding.

De eerste stap om anderen dichter bij Christus te brengen, is dat ze je tevreden en gelukkig zien; dat ze zien dat je zeker bent van je weg naar God.

Behandel iemand die dwaalt met hartelijkheid en met liefde - met christelijke liefde! -, maar zonder in te stemmen met iets dat tegen ons heilig geloof ingaat.

Begrip, echte liefde. Als je dat bereikt, zul je een groot hart hebben voor allen, zonder enig onderscheid te maken. Je zult, ook tegenover mensen die je slecht behandeld hebben, de raad van Jezus opvolgen: “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt…, en Ik zal u rust en verlichting schenken.”

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift