Lijst van punten

Er zijn 20 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is apostolaat → deugden die nodig zijn.

Er zijn mensen die, als ze over God of over het apostolaat spreken, de behoefte schijnen te voelen om zich te verdedigen. Mogelijk omdat ze de waarde van de natuurlijke deugden nog niet hebben ontdekt en daarom geestelijk gedeformeerd zijn en laf.

Gedraag je niet als degenen die bang worden voor een vijand die alleen maar de kracht heeft van zijn - agressieve stemgeluid.

Je hebt begrip voor het werk dat men doet, je vindt het zelfs goed! Maar je let er bijzonder goed op dat je er niet aan meedoet en je zorgt er nog meer voor dat anderen niet zien of denken dat je meewerkt.

Je bent bang dat de mensen denken dat je beter bent dan in werkelijkheid!, heb je me gezegd. - Zou het niet zo zijn dat je bang bent dat God en de mensen een meer consequente houding van je eisen?

Ik ben niet de apostel niet die ik zou moeten zijn. Ik ben - te verlegen.

Ben je misschien niet zo timide omdat je liefde zo gering is? - Doe er wat aan!

Als je bezig bent een apostolisch werk uit te breiden is een - nee - nooit een definitief antwoord. Probeer het opnieuw!

Je bent te - voorzichtig - of te weinig - bovennatuurlijk - en daarom vind je jezelf schrander: ga zelf de - knelpunten - niet zitten bedenken en wil ze ook niet allemaal uit de weg ruimen.

Of degene die met je spreekt nu minder - schrander - of zelfs - edelmoediger - is dan jij, hij komt - omdat hij op God rekent - in ieder geval niet met zoveel - ge-maar - aanzetten.

Er zijn manieren van doen die zo voorzichtig zijn, dat ze, in één woord, neerkomen op kleinzieligheid.

Wees er zeker van: als je voor God werkt, bestaan er geen onoverkomelijke moeilijkheden, geen ontmoedigingen waardoor je je taak moet opgeven, en geen mislukkingen die die naam verdienen, hoe pover de resultaten ook lijken.

Je geloof uit zich te weinig in daden: je zou eerder denken dat je een kwezel bent dan iemand die vecht om heilig te worden.

Kalmte! Durf!

Versla met deze deugden de vijfde colonne van de lauwen, de laffen en de verraders.

Je verzekerde me dat je wilde strijden zonder rust te nemen. En nu kom je met een lang gezicht bij me.

Kijk, zelfs menselijk gesproken is het al goed dat niet alles voor je wordt opgelost, zodat er geen hindernissen meer voor je zouden zijn. Iéts - veel! - moet je er zelf aan doen. Zo niet, hoe zou je je dan heilig moeten - maken!

Je begint er niet aan om te werken aan die bovennatuurlijke onderneming, want - zeg jezelf - je bent bang dat het niet in de smaak zal vallen, of dat je geen succes zult hebben. - Als je meer aan God dacht, zouden die uitvluchten verdwijnen.

Soms denk ik dat een paar vijanden van God en van zijn Kerk het moeten hebben van de vrees van veel goede mensen, en dan schaam ik me diep.

Wees gedurfd in je gebed, en de Heer zal je van een pessimist omvormen tot een optimist; van een bangerik tot een dapper mens; van iemand die gauw ontmoedigd is tot een man van geloof, een apostel!

Natuurlijkheid, oprechtheid en blijdschap: de onmisbare voorwaarden voor een apostel om mensen aan te trekken.

Altijd en tegenover iedereen hoffelijk zijn. Maar vooral tegenover degenen die zich als je tegenstanders opstellen - jijzelf hebt geen vijanden, wanneer je hen van hun dwalingen wilt afbrengen.

Waarom, vroeg je verontwaardigd, moeten de entourage en de hulpmiddelen van apostolische ondernemingen altijd zo lelijk, niet-onderhouden - en onpraktisch zijn? - En je voegde daaraan toe: voor hetzelfde geld kan het ook anders!

Ik vond je verontwaardiging zeer terecht. En dacht eraan dat Jezus Zich tenslotte tot allen richtte en allen wilde aantrekken: arm en rijk, geleerd en ongeletterd, vrolijk en bedroefd, jong en oud - Wat is zijn gestalte beminnelijk en natuurlijk, - bovennatuurlijk!

De aantrekkingskracht van je sympathieke omgangsvormen moet groeien in kwaliteit en kwantiteit. Anders zal je apostolaat verzanden in levenloze, in zichzelf opgesloten groepjes.

Je bent gemakkelijk in de omgang met anderen, een intelligente gesprekspartner - Toch ben je erg apathisch. - “Als niemand naar me toekomt”, is je verweer.

Ik zal precies zeggen wat ik vind: als je niet verandert en degenen die op je zitten te wachten niet gaat opzoeken, zul je nooit een doeltreffende apostel kunnen zijn.

Wees ervan overtuigd, dat je apostolaat bestaat in het uitdragen van goedheid, licht, enthousiasme, edelmoedigheid, offervaardigheid, volharding in het werk, verdieping in de studie, totaliteit in het geven van jezelf, goed van alles op de hoogte zijn, absolute en vreugdevolle gehoorzaamheid aan de Kerk, volmaakte liefde

Niemand kan geven wat hij niet heeft.