Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → verlangen naar zielen, apostolische ijver .

Jij zult nooit een leider worden, zolang je in de massa alleen maar een springplank ziet om hogerop te komen. - Leider zul je pas worden, als je allen wilt redden.

Je kunt de menigte niet de rug toekeren: je moet het vurige verlangen hebben haar gelukkig te maken.

Missionaris! Je droomt ervan missionaris te worden. Je brandt van verlangen als een Franciscus Xaverius en wilt voor Christus een wereldrijk veroveren. Japan, China, Indië, Rusland…, de koude landen van Noord-Europa, Amerika, Afrika, Australië.

Wakker dit vuur in je hart aan, deze dorst naar zielen. Maar vergeet niet, dat je meer missionaris bent door te gehoorzamen. Ver van die apostolaatsvelden werk je weliswaar “hier”, maar tegelijkertijd “daar”. Voel je niet, zoals Franciscus Xaverius, dat je arm moe wordt, doordat je zoveel mensen hebt gedoopt?

Je liefde is maar gering, als je niet de ijver voelt alle zielen te redden. - Je liefde is maar arm, als je niet verlangt andere apostelen met jouw dwaasheid aan te steken.

Help mij roepen: Jezus, geef mij mensen!… Apostolische mensen! Ze zijn voor U, voor Uw glorie.

Je zult zien, dat Hij ons tenslotte zal verhoren.

Zeg eens tegen… die daar, dat ik vijftig mensen nodig heb die Jezus Christus boven alles liefhebben.

Die verterende ijver van jou om apostelen te winnen, is een duidelijk teken van je overgave aan God.

Apostolische ijver is een goddelijke dwaasheid, die ik je toewens en die de volgende kenmerken heeft: honger naar een veelvuldige omgang met de Heer; voortdurende bezorgdheid om de zielen; volharding die door niets aan het wankelen wordt gebracht.