Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → durf.

Ik houd niet van een dergelijke afzwakking: angstigheid wordt door jullie voorzichtigheid genoemd. - Jullie “voorzichtigheid” biedt aan sommige leeghoofden, die vijanden van God zijn, de gelegenheid om door te gaan voor wijzen, en om posities te bereiken, die ze nooit hadden moeten krijgen.

“En als mijn leven in botsing komt met een verheidenst of heidens milieu, zal mijn natuurlijkheid dan niet gekunsteld lijken?”, vraag je me.

- En ik antwoord je: Zonder twijfel zal jouw leven botsen met dat van hen: dat contrast, dat ontstaat doordat je je geloof met je werken bevestigt, is nu juist de natuurlijkheid die ik van je vraag.

De heiligheid die de Heer van ons vraagt, is bepaald door deze drie punten: de heilige ontoegeeflijkheid, de heilige dwang en de heilige schaamteloosheid.

De heilige schaamteloosheid is wat anders dan de onbeschaamdheid van de wereld.

De heilige schaamteloosheid is een kenmerk van het “leven als een kind”. Het kleine kind is onbevangen. - Zijn gebreken, natuurlijke gebreken, komen vanzelf te voorschijn, zelfs als iedereen op hem let…

Die schaamteloosheid, in praktijk gebracht in het bovennatuurlijke leven, brengt de volgende redenering met zich mee: lof - minachting; bewondering - spot; eer - oneer; gezondheid - ziekte; rijkdom - armoede; schoonheid - lelijkheid.

Goed, en wat doet het er toe?…

Je maakt je belachelijk? Lach erom. - Veracht het “wat zullen ze van me zeggen?” Zie en voel God in jezelf en in alles wat je omgeeft. - Zó zul je uiteindelijk de heilige schaamteloosheid krijgen die je nodig hebt, o paradox!, om als een fijngevoelig christen te leven.

Wat een gesprekken! Wat een vuiligheid… om van te walgen! En met die mensen moet je nou samenleven, op kantoor, op de universiteit, in de operatiekamer,… in de wereld.

Als je vraagt of ze alsjeblieft hun mond willen houden, lachen ze je uit. - Als je ontevreden kijkt, doen ze er nog een schepje bovenop. - Als je wegloopt, gaan ze gewoon door.

De oplossing is als volgt: eerst, ze aanbevelen bij God en eerherstel brengen. Vervolgens, hun mannelijk het hoofd bieden en “het apostolaat van de krachttermen” toepassen. - Als ik je tegenkom zal ik je eens een hele verzameling in het oor fluisteren.

Wanneer ik jou een “goed kind” noem, denk dan niet, dat ik je beschouw als schuchter en verlegen. - Als je niet flink en… normaal bent, dan zul je slechts de lachwekkende karikatuur van een apostel zijn.

De vrouw is taaier dan de man, en trouwer in het uur van het lijden. - Maria Magdalena en Maria van Klopas en Salome! Wat zou men met een groep dappere vrouwen als deze, innig verbonden met de Moeder van Smarten, aan apostolaat kunnen doen in de wereld!