Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → naastenliefde, samenhorigheid .

Laat het vuur van je liefde niet als een dwaallichtje zijn. - Een illusie, een schijnvuur, dat noch doet ontvlammen, wat het aanraakt, noch warmte geeft.

Je naastenliefde is… verwaand. - Van verre trek je aan: je geeft licht. - Van dichtbij stoot je af: het ontbreekt je aan warmte. - Wat jammer!

Het is je bekend dat iemands ziel gevaar loopt? - Van verre kun je hem werkelijk tot hulp zijn, door je innerlijke verbondenheid. - Vooruit dan. En maak je niet ongerust.

Zeg eens tegen… die daar, dat ik vijftig mensen nodig heb die Jezus Christus boven alles liefhebben.

Vertel niet over “jouw” apostolaat, tenzij ten bate van je naaste.

Jij, uitverkoren kind van God, doorvoel en doorleef de broederlijkheid, maar zonder familiariteiten.

Aan het hoofd staan van een apostolaatswerk betekent zoveel als bereid zijn, alles van allen te verdragen, met een grenzeloze liefde.

In je apostolische onderneming moet je niet bang zijn voor de vijanden van buiten, hoe machtig ze ook zijn. - Dit is de meest geduchte vijand: je gebrek aan “kindschap” en je gebrek aan “broederlijkheid”.

Ik begrijp goed, dat je je vermaakt met de minachting die ze voor je koesteren (zelfs als ze van machtige tegenstanders komt), zolang je je verenigd voelt met jouw God en met jouw broeders in het apostolaat. - Wat kan het jou schelen?

Ik vergelijk het apostolaat graag met een machine: tandwielen, zuigers, kleppen, schroeven…

Welnu, de liefde, jouw liefde, is de olie.