Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Apostel → geloof.

Missionaris! Je droomt ervan missionaris te worden. Je brandt van verlangen als een Franciscus Xaverius en wilt voor Christus een wereldrijk veroveren. Japan, China, Indië, Rusland…, de koude landen van Noord-Europa, Amerika, Afrika, Australië.

Wakker dit vuur in je hart aan, deze dorst naar zielen. Maar vergeet niet, dat je meer missionaris bent door te gehoorzamen. Ver van die apostolaatsvelden werk je weliswaar “hier”, maar tegelijkertijd “daar”. Voel je niet, zoals Franciscus Xaverius, dat je arm moe wordt, doordat je zoveel mensen hebt gedoopt?

Een levend en doordringend geloof. Zoals het geloof van Petrus. - Als je dat hebt, zo heeft Hij gezegd, zul je bergen verzetten en alle hindernissen opruimen, die menselijk gezien onoverwinnelijk lijken en je apostolisch werk in de weg staan.

In tijden van strijd en tegenwerking, wanneer misschien zelfs “de goeden” je dwarsbomen, moet je je hart verheffen. Luister naar Jezus, hoe Hij spreekt over het mosterdzaadje en over de zuurdesem. - En zeg Hem: edissere nobis parabolam, verklaar me de gelijkenis.

Dan zul je het genot smaken je toekomstige overwinning te zien: dat de vogels zich nestelen in jouw nu ontluikend apostolaat, en dat heel het deeg doordesemd is.

Deus meus es tu, et confitebor tibi: Deus meus es tu, et exaltabo te. - U bent mijn God, en ik zal U prijzen. U bent mijn God, en ik zal U verheerlijken. Een mooi programma… voor een apostel van jouw formaat.

Zaaien. De zaaier ging uit… Zaai met volle handen, apostel. - Als het zaad in een voor valt die het niet waard is, zal de wind van de genade het zaad weer meenemen… Zaai, en wees ervan overtuigd, dat het zaad zal ontkiemen en vrucht dragen.

Ik begrijp heel goed je lijden, nu je noodgedwongen niets kunt doen en aan het vele werk denkt dat nog gedaan moet worden. - Jouw hart is te groot voor deze wereld en toch moet het zich schikken… in een opnbeduidend baantje.

Maar… is nu misschien het ogenblik niet gekomen om het “fiat” te zeggen: “Uw wil geschiede?”…

Met vreugde zegen ik je, mijn zoon, om dat geloof in jouw zending als apostel, dat je deed schrijven: “Het lijdt geen twijfel: de toekomst is verzekerd, misschien ondanks onszelf. Maar het is nodig dat wij één zijn met het Hoofd -ut omnes unum sint!, opdat allen één zijn! - door het gebed en het offer”.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift