Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Goddelijk kindschap .

Je hebt me gevraagd of ik een kruis te dragen heb. En ik heb je geantwoord dat wij inderdaad altijd een Kruis hebben. - Maar een glorievol Kruis, goddelijk zegel en garantie van de echtheid van ons kind zijn van God. Daarom leggen wij onze weg met het Kruis altijd gelukkig af.

Wees geen benauwde ziel, geen onvolwassen man of vrouw, die kortzichtig is en niet in staat om de uitgestrektheid van onze bovennatuurlijke christelijke horizon als kinderen van God te overzien. God en durf!

Dank de Heer voor de vaderlijke zowel als moederlijke zorg die Hij voortdurend voor je aan de dag legt.

Jij die altijd van grote avonturen droomde, bent aan een schitterende onderneming begonnen - die je naar de heiligheid zal brengen.

Ik benadruk: wees God daar dankbaar voor door een apostolisch leven te leiden.

Voor jou schrijf ik uit een brief het volgende over: “Ik ben met de evangelische nederigheid zeer ingenomen. Maar de schaapachtige en onnozele schuchterheid van sommige christenen, die zo de Kerk te schande maken, stuit mij tegen de borst. Hen moet die atheïstische schrijver op het oog hebben gehad toen hij zei, dat de christelijke moraal een moraal van slaven is”. In werkelijkheid zijn wij dienaars: dienaars die zijn verheven tot de categorie van kinderen van God, die zich niet willen gedragen als slaven van hun hartstochten.

Een goede zoon van God moet heel menselijk zijn. Maar niet zo dat hij lomp en slechtgemanierd wordt.

Een kind van God kent geen klassen, omdat de problemen van alle mensen voor hem van belang zijn. Hij probeert ze met de rechtvaardigheid en de naastenliefde van onze Verlosser op te lossen.

De Apostel gaf dit al aan toen hij schreef dat er voor de Heer geen aanzien des persoons bestaat - en ik aarzel niet om dat aldus te vertalen: er is maar één ras, dat van de kinderen van God!

Laat door je gedrag als christelijk staatsburger de mensen het verschil zien tussen een gedeprimeerd en een blij leven; tussen timide zijn en durf hebben; tussen handelen uit berekende slimheid - uit schijnheiligheid! - en handelen als een eenvoudig mens uit één stuk. - Kortom, tussen mondain zijn en kind van God zijn.

In de verte, daar, aan de horizon, schijnt de hemel één te worden met de aarde. Vergeet niet dat de plaats waar aarde en hemel werkelijk één worden, jouw hart is, dat van een kind van God.

De Apostel schreef ook dat “er geen onderscheid is tussen heiden en jood, besnedene en niet-besnedene, barbaar en scyth, slaaf en vrije, maar dat Christus alles is in allen”.

Deze woorden gelden vandaag nog net zo als gisteren: voor de Heer bestaan er geen verschillen in land, ras, klasse, staat - Ieder van ons is in Christus opnieuw geboren, om een nieuw schepsel te zijn, een kind van God: wij zijn allen broeders en moeten ons broederlijk gedragen!

Een rustig en evenwichtig karakter, een onbuigzame wil, een diep geloof en een vurige vroomheid: dat zijn essentiële kenmerken van een kind van God

Kinderen van God! Door die status worden we verheven boven het niveau van mensen die elkaar wederzijds verdragen. Luister naar de Heer: vos autem dixi amicos!, - wij zijn zijn vrienden die, net als Hij, van harte voor elkaar hun leven geven, op heroïsche momenten en in de gewone dagelijkse omgang.

God wil dat wij die zijn kinderen zijn, een aanvallende macht vormen! - We mogen niet blijven afwachten. Het is onze plicht om te strijden, waar we ook zijn, als een leger in slagorde.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift