Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Goddelijk kindschap .

Kinderen… Wat doen ze niet hun best om zich in het bijzijn van hun ouders goed te gedragen! En kinderen van koningen, in het bijzijn van hun vader, de koning, hoe doen ze niet hun best om de koninklijke waardigheid te bewaren!

En jij… weet jij niet dat je altijd in tegenwoordigheid bent van de grote Koning, God, je Vader?

“Vader”, zei me die grote kerel, een goed student van de Central (wat zou er toch van hem geworden zijn?), “ik dacht aan wat u me zei…, dat ik zoon van God ben! En ik betrapte me erop, fier als een pauw over straat te lopen, met opgeheven hoofd en vol trots… zoon van God!” Ik raadde hem met een rustig geweten aan, die “hoogmoed” te bevorderen.

* Central: zo heette de Universiteit van Madrid, ten tijde dat “De Weg” geschreven werd.

Het doet me leed te zien, hoe je je aan het gevaar van lauwheid blootstelt, wanneer je in je levensstaat niet ernstig naar de volmaaktheid streeft.

- Zeg met mij: Ik wil niet lauw zijn. Confige timore tuo carnes meas! Doordring mijn vlees met uw vrees! - Geef me, mijn God, een kinderlijke vrees, die mij wakker maakt!

Timor Domini sanctus. De vrees voor God is heilig. - Vrees, die nooit slavenvrees is, maar verering van een zoon voor zijn vader; want God, je Vader, is geen tiran.

Als je klaar bent met je werk, doe dan dat van je broeder. Help hem omwille van Christus met zoveel tact en vanzelfsprekendheid, dat niemand, zelfs niet hijzelf, merkt dat je meer doet dan je strikt genomen moet doen.

- Dat is nou wat je noemt de verfijnde deugd van een kind van God!

Het is goed dat je God dient als een kind, zonder loon te vragen, edelmoedig… - Maar maak je geen zorgen als je soms toch aan de beloning denkt.

Wees niet bang voor de dood. - Aanvaard hem reeds nu, edelmoedig…, wanneer God het wil…, zoals God het wil…, waar God het wil. - Twijfel er niet aan: hij zal komen op de tijd, de plaats en de manier die voor ons het meest geschikt is…, gestuurd door God, jouw Vader. - Welkom zij onze broeder de dood!

Het is goed, God de eer te geven, zonder een voorschot te willen nemen (vrouw, kinderen, eerbetoon…) op de glorie, waarvan wij met Hem overvloedig zullen genieten in het Leven…

Bovendien is Hij edelmoedig… Hij geeft het honderdvoudige. En dit geldt zelfs met betrekking tot de kinderen. - Velen zien hiervan af omwille van Zijn eer, en hebben duizenden geestelijke kinderen. - Kinderen, zoals wij het zijn van onze Vader die in de hemel woont.

Vergeleken bij God, die eeuwig is, ben jij nog kleiner dan een peuter van twee jaar is in vergelijking met jou.

En behalve een kind, ben je ook kind van God. - Vergeet dat niet.

Wil niet volwassen zijn. - Wees een kind, altijd een kind, ook al sterf je van ouderdom. - Als een kind struikelt en valt, verbaast dat niemand…: zijn vader haast zich om het overeind te helpen.

Als degene die struikelt en valt volwassen is, is de eerste reactie te lachen. - Soms maakt deze eerste opwelling om te lachen plaats voor medelijden. - Maar volwassenen moeten zelf opstaan.

Jouw dagelijkse droevige ervaring is vol struikelen en vallen. Wat moet er van jou terechtkomen als je niet steeds méér kind wordt.

Wil niet volwassen zijn. - Blijf een kind opdat, wanneer je komt te vallen, de hand van God, jouw Vader, je overeind helpe.

Door je als apostel te willen, heeft de Heer je eraan herinnerd dat je een “zoon van God” bent. Vergeet dit niet.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift