Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolaat van het voorbeeld.

Ik zou graag willen dat je doet zoals Petrus en Johannes: dat je in het gebed met Jezus spreekt over wat je vrienden, je collega's nodig hebben… en dat je hun vervolgens met je voorbeeld kunt zeggen: -Respice in nos, Kijk naar ons! Kijk naar mij!

Wat jij moet doen is Christus navolgen, zodat anderen Hem door jouw gedrag leren kennen. Vergeet niet dat Christus onze natuur heeft aangenomen, opdat alle mensen het goddelijk leven leren kennen en - verenigd met Hem - zowel individueel als gemeenschappelijk, de geboden kunnen naleven.

We zijn geen goede broers en zusters van onze medemensen, als we niet bereid zijn ons voorbeeldig te gedragen, ook als de mensen om ons heen ons optreden verkeerd interpreteren en er onaangenaam op reageren.

Christen: je hebt de plicht op alle gebieden voorbeeldig te zijn, ook door als burger de wetten in acht te nemen die het algemeen welzijn bevorderen.

Je mag de ziel van de mensen om je heen niet schaden door nalatig te zijn of een slecht voorbeeld te geven.

Je hebt - hoe dan ook! - de verantwoordelijkheid voor de christelijke leefwijze van je naasten, voor de geestelijke werkkracht van allen, voor hun heiligheid.

Verwijzingen naar de H. Schrift