Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → eenheid van het apostolaat.

Sommigen doen alleen maar wat binnen het bereik van een paar arme schepselen ligt, waardoor ze hun tijd verkwisten. Het is precies hetzelfde als wat Petrus heeft ervaren: Praeceptor, per totam noctem laborantes nihil cepimus, Meester, de hele nacht hebben wij gezwoegd en we hebben niets gevangen!

Als deze mensen voor eigen rekening werken, niet verenigd met de Kerk, zonder de Kerk, hoe doeltreffend zal hun apostolaat dan zijn? Het zal niets opleveren!

Ze moeten gaan inzien dat ze op eigen krachten niets kunnen. Jij moet hen helpen het vervolg van het relaas uit het evangelie te begrijpen: In verbo autem tuo laxabo rete, op uw woord zal ik de netten uitgooien. De vangst zal dan overvloedig en succesvol zijn.

Het is mooi te rectificeren als men inziet dat men, om welke reden dan ook, voor eigen rekening bezig was!

Een katholieke geest hebben impliceert dat we de zorg voor de hele Kerk op onze schouders voelen rusten en niet alleen de zorg voor een of ander concreet stukje ervan. Het vereist dat ons smeekgebed de hele wereld omvat, van noord tot zuid, van oost tot west.

Op die manier zul je de uitroep - het schietgebedje - van die vriend van ons begrijpen, toen hij de liefdeloosheid van velen jegens onze heilige Moeder de Kerk zag: Ik lijd om de Kerk!

Vraag God dat het hart van allen in onze Moeder de heilige Kerk - zoals in de tijd van de eerste christenen - één en hetzelfde is, opdat tot het einde der tijden de woorden van de Schrift werkelijk vervuld worden: Multitudinis autem credentium erat cor unum et anima una, de menigte die het geloof had aangenomen, was een van hart en een van ziel.

Ik zeg je in alle ernst: breng geen schade toe aan deze heilige eenheid. Maak dit tot thema van je gebed!

Hij kwam op aarde om de hele wereld te verlossen: Omnes homines vult salvos fieri.

Bedenk dat er, onder al die mensen met wie je samenwerkt, niet één mens is die voor Christus niet meetelt!

Bid voor iedereen, voor de mensen van alle rassen, talen en godsdiensten; voor de mensen die een vaag godsdienstig besef hebben en voor degenen die het geloof niet kennen.

Deze ijver voor de zielen, die een ondubbelzinnig en duidelijk bewijs van onze liefde voor Jezus is, zal maken dat Jezus naar ons komt.

Hun ogen begonnen te schitteren toen ze hoorden spreken over het apostolaat onder mensen in verre landen! Het was alsof zij bereid waren in één sprong de oceaan over te steken. Wat is de wereld toch klein als de Liefde groot is!

Als een christen begrijpt wat het betekent katholiek te zijn en daar ook naar leeft, als hij de urgentie voelt om de blijde boodschap van de verlossing aan alle schepselen te verkondigen, dan weet hij dat hij, zoals de apostel leert, alles voor allen moet zijn, om allen te redden.

Vijftig procent van de energie gaat soms verloren aan onderlinge twisten die voortvloeien uit het ontbreken van naastenliefde en uit geroddel en geklets over elkaar. Dan gaat nog eens vijfentwintig procent van het werk verloren door het optrekken van onnodige bouwsels voor het apostolaat. Als men wil dat de mensen voor honderd procent apostel worden, moet men geen geroddel dulden en geen tijd verliezen met het neerzetten van zoveel gebouwen.

Mijn kind, alle zeeën van deze wereld zijn van ons; en daar waar de visvangst het moeilijkst is, is deze het hardst nodig.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift