Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → grondslag van het apostolaat.

Als je de Heer liefhebt, zul je noodgedwongen de gezegende last van de zielen voelen die naar God gebracht moeten worden.

Een apostel die het niet vanzelfsprekend vindt regelmatig te bidden vervalt onherroepelijk tot lauwheid… en zal dan niet langer apostel zijn.

Leg de genade niets in de weg. Je moet je ervan overtuigen dat je om gist te zijn heilig moet worden, dat je moet strijden om je met Hem te vereenzelvigen.

Inderdaad, 'zij' moeten jouw grootste zorg zijn. Maar tóch moet je je op de eerste plaats om jezelf, om je eigen innerlijk leven bekommeren, want anders zul je hen niet kunnen dienen.

De Heer wil dat je heilig wordt, zodat je anderen zult heiligen. Maar daarvoor moet je de moed en de oprechtheid hebben eerst naar jezelf te kijken, dan naar God… en pas daarna naar de wereld.

Men heeft vaak gewezen op het gevaar van activiteiten waaraan geen innerlijk leven ten grondslag ligt. Men zou ook het gevaar moeten benadrukken van een innerlijk leven zonder werken, áls dat al mogelijk is.

Heiligheid, echte heiligheid, zal over de rand van de kruik heen stromen en hart en ziel van andere mensen vullen uit deze overvloed.

Wij, kinderen van God, zullen heilig worden als we anderen helpen heilig te worden. Vraag je elke dag weer af of het christelijk leven zich in jouw omgeving verbreidt.

Zonder innerlijk leven en zonder geestelijke vorming, is echt apostolaat niet mogelijk en levert het werk geen vruchten op. Het is de vraag of het enig nut heeft en of het niet alleen maar uiterlijke schijn is.

Onze verantwoordelijkheid als kinderen van God is dan ook heel groot! Wij moeten blijven hongeren en dorsten naar Hem en naar wat Hij ons leert.

In veel bedrijven komt de apparatuur tot stilstand als de stroom uitvalt. Zo gaat het ook in het apostolaat. Zonder gebed en versterving - waardoor het heilig Hart van Christus wordt geraakt - blijft het onvruchtbaar.

Het apostolaat is een duidelijke uiting van geestelijk leven. Het is als een gestage vleugelslag die elk groot of klein onderdeel van de dag op een bovennatuurlijk plan brengt, door liefde tot God in alles te leggen.

Jezus, moge de oceaan van uw liefde door mijn arme hart stromen, met golven die mij zuiveren en bevrijden van alle ellende… Stort de allerzuiverste en gloeiende wateren van uw Hart in het mijne. Als mijn verlangen U te beminnen verzadigd is, zal mijn hart breken - het zal sterven van Liefde! - doordat het niet méér liefde kan bevatten. De levendmakende, onweerstaanbare en vruchtbare watervallen van uw Liefde zullen zich dan in andere harten storten en ook die zullen de kracht van het goddelijke ervaren en geloven en liefhebben.

Wij willen naar Jezus in het tabernakel gaan om Hem beter te leren kennen, zijn leer in ons op te nemen, en dit voedsel aan de mensen door te geven.

Verwijzingen naar de H. Schrift