Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → hoe het te doen.

Een commentaar dat mij pijnlijk trof en dat jou zeker ook aan het denken zet: “Ik zie duidelijk dat het verzet tegen onaanvaardbare wetten uitblijft of ondoeltreffend is, doordat in alle lagen van de maatschappij, van hoog tot laag, de middelmatigheid de toon aangeeft.”

De gedachte aan Christus' dood is als een oproep om onze dagelijkse bezigheden oprecht onder ogen te zien en het geloof dat wij belijden serieus te nemen.

Het moet een reden zijn om je te verdiepen in de intensiteit van de liefde van God en Hem daarna - met woord en daad - voor de mensen zichtbaar te maken.

Als christen - want dat ben je en dien je elk uur van de dag te zijn - moet je ervoor zorgen dat je het 'dringende' bovennatuurlijke woord op de lippen hebt, dat motiveert, aanspoort en de uitdrukking is van je levensideaal.

We dienen ervoor te zorgen dat alle intellectuele activiteiten worden gedragen door integere mensen met een authentiek christelijk geweten en een consequente levenswijze, die de wapens van de wetenschap in dienst stellen van de mensheid en van de Kerk.

Want het zal nooit ontbreken aan mensen die, zoals Herodes deed ten tijde van Christus' geboorte, trachten wetenschappelijke kennis aan te wenden - en deze zelfs vervalsen -, om Christus en allen die van Christus zijn, te vervolgen.

Wat hebben we nog enorm veel werk te verzetten!

De Meester zei het al: laten wij hopen dat de kinderen van het licht minstens evenveel energie en koppigheid in het goede steken als de kinderen der duisternis in hun werken!

Klaag niet, maar werk om het kwaad te verstikken in een overvloed aan goed!

Ik wil je op het hart drukken de Heer te vragen om ons, zijn kinderen, de 'gave van talen' te geven, de gave waardoor we door iedereen begrepen worden.

Uit de bladzijden van het evangelie kun je afleiden waarom ik naar deze 'gave van talen' verlang, want ze staan vol met gelijkenissen en voorbeelden die de leer tastbaar en het geestelijke aanschouwelijk maken, zonder afbreuk te doen aan het woord van God.

Voor allen - geleerden en minder geleerden - is het gemakkelijker de goddelijke boodschap te beschouwen en te begrijpen door middel van deze menselijke beelden.

In modico fidelis, trouw in het kleine…! Dat is jouw taak, mijn kind. Je moet de zielen niet alleen redden, je moet ze ook heiligen door dag in dag uit, aan ieder ogenblik - hoe onbeduidend het ook mag lijken - een klank van eeuwigheid te geven.

Je vraagt wat je zou kunnen doen voor een vriend die zich alleen voelt.

Ik zal zeggen wat ik altijd zeg, want we hebben een machtig middel tot onze beschikking dat alles oplost: bidden. Op de eerste plaats bidden. En dan voor hem doen, wat je zou willen dat ze in zo'n situatie voor jou zouden doen.

Zonder hem te vernederen, moet hij geholpen worden op een manier die gemakkelijk maakt wat hij moeilijk vindt.

Behalve een overvloed aan genade heeft God jou je hoofd, je handen en je verstand gegeven om je talenten vruchtbaar te maken.

God wil steeds wonderen doen - doden ten leven wekken, doven het gehoor geven, blinden het gezichtsvermogen, lammen de mogelijkheid tot lopen… - door het werk dat je heiligt, waardoor het een voor God aangenaam en voor de zielen heilzaam brandoffer wordt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift