Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → recht en plicht.

Velen stellen zich de vraag - en het is alsof ze zichzelf willen rechtvaardigen - waarom ze zich in het leven van anderen zouden mengen.

Omdat je als christen de plicht hebt je in het leven van anderen te mengen en hun van dienst te zijn!

Omdat Christus zich ook in jouw en in mijn leven heeft gemengd!

Hoe voortreffelijk kunnen de volgende woorden van de heilige Ambrosius worden toegepast op de kinderen van God! Hij spreekt over het ezelsveulen dat aan de ezelin vastgebonden zat en dat Jezus nodig had voor zijn triomftocht. Hij zegt daarover: “Alleen een opdracht van de Heer kon het losmaken, en het zijn de handen van de apostelen die dit doen. Om dit te kunnen, zijn een specifieke levenswijze en een bijzondere genade nodig. Wees ook een apostel zodat je gevangenen kunt bevrijden.”

Laat mij nog eens op deze tekst terugkomen: Hoe vaak zullen wij niet op gezag van Jezus de banden van de zielen los moeten maken, omdat Hij hen nodig heeft voor zijn zegetocht! Alles in ons moet een apostel waardig zijn: onze handen, onze daden, ons hele leven… Dan zal God ons ook de genade van een apostel geven, zodat we de boeien van de gevangenen kunnen verbreken.

Aangezien ieder degelijk beroep geheiligd kan en moet worden, is er niet één kind van God dat het recht heeft te zeggen: ik kan geen apostolaat doen.

Je mag je niet afzijdig houden van de mensen om je heen. Je moet hen wakker schudden, nieuwe en brede horizonten openen voor hun verburgerlijkt en egoïstisch bestaan. Je moet hun op heilige wijze 'het leven ingewikkeld maken', zodat ze zichzelf vergeten en openstaan voor de problemen van anderen.

Anders ben je geen goede broer van de mensen, die behoefte hebben aan deze gaudium cum pace, deze blijdschap en deze vrede die zij vergeten zijn, of misschien nooit hebben gekend.

Ook ik had nooit gedacht dat God mij in die mate naar zich toe zou trekken als Hij deed. Maar de Heer - laat het mij nog eens herhalen - vraagt geen toestemming om ons 'het leven ingewikkeld te maken'. Hij mengt zich in ons leven… Zo begint het!

We dragen de waarheid van Christus in ons hart. We moeten die aan anderen doorgeven, en ze in hun hoofd en in hun hart prenten. Wij zouden anders maar gemakzuchtig zijn en een valse strategie volgen.

Overweeg nog eens: vroeg Christus jou toestemming om in je ziel te komen? Hij liet je de vrijheid Hem te volgen, maar Hij zocht jou, omdat Hij dat wilde.

Je hoeft er niet van te schrikken! Als christen heb je het recht en de plicht de heilzame crisis te veroorzaken, die de zielen ertoe aanzet hun leven op God te gaan richten.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift