Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is apostolaat → eenheid van het apostolaat.

Het wonder van Pinksteren is dat alle wegen een goddelijke wijding hebben ontvangen: het mag nooit worden uitgelegd als het monopolie of de exclusieve waardering van één enkele weg ten nadele van de andere.

Pinksteren is een onbegrensde variatie in talen, methoden, manieren om God te ontmoeten: geen opgelegde eenvormigheid.

“Ik was een guerillastrijder”, schrijft hij, “en zwierf door de bergen. Ik schoot als ik zin had. Maar ik wilde als soldaat worden ingedeeld, want ik begreep dat oorlogen makkelijker door georganiseerde legers en door discipline worden gewonnen. Een zielige loslopende guerillastrijder kan niet een hele stad innemen of de wereld bezetten. Ik heb mijn ouderwetse geweer, dat behoorlijk antiek was geworden, aan een spijker gehangen en ben nu beter bewapend. Ik weet natuurlijk wel dat ik niet meer in de bergen in de schaduw van een boom kan gaan liggen dromen dat ik in mijn eentje de oorlog aan het winnen ben.”

Gezegende discipline en gezegende eenheid van onze Moeder de heilige Kerk!

Waarom, vroeg je verontwaardigd, moeten de entourage en de hulpmiddelen van apostolische ondernemingen altijd zo lelijk, niet-onderhouden - en onpraktisch zijn? - En je voegde daaraan toe: voor hetzelfde geld kan het ook anders!

Ik vond je verontwaardiging zeer terecht. En dacht eraan dat Jezus Zich tenslotte tot allen richtte en allen wilde aantrekken: arm en rijk, geleerd en ongeletterd, vrolijk en bedroefd, jong en oud - Wat is zijn gestalte beminnelijk en natuurlijk, - bovennatuurlijk!

Je moet je sterk verbonden voelen met je broeders in de gemeenschap der heiligen. Verdedig die gezegende eenheid onbevreesd!

Als je alleen blijft staan, zijn je nobele ambities gedoemd te mislukken! Een loslopend schaap is bijna altijd een verloren schaap.

Het is altijd al zo gegaan dat mensen zich aaneensluiten om een opdracht te vervullen of een gezamenlijke bestemming te bereiken.

Zou de - unieke bestemming - van het eeuwige geluk voor de mannen en vrouwen van nu minder de moeite waard zijn?

Naastenliefde beoefenen betekent de mentaliteit van anderen respecteren; heel blij zijn met hùn eigen weg naar God, zonder dat je probeert ze te laten denken zoals jij, dat ze met jou moeten meedoen.

De volgende gedachte schoot me te binnen: die verschillende wegen lopen parallel. Als iedereen zijn eigen weg volgt, komen we allemaal bij God - Verlies je dus niet in vergelijkingen of in gissingen over wie hoger zal uitkomen: dat is onbelangrijk. Het gaat erom dat we allemaal het doel bereiken.

De tactiek van een tiran is te zorgen dat er ruzie komt tussen degenen die hem ten val zouden kunnen brengen als ze zich aaneengesloten hadden. - Dat is een oude truc, die door de vijand - de duivel en zijn trawanten - wordt gebruikt om veel apostolische plannen de grond in te boren.

Die mensen - die tegenstanders zien waar zij alleen maar broeders hebben, ontkennen door hun daden wat zij als christenen belijden.

Maak er een gewoonte van om over alles en iedereen vriendelijk te spreken, vooral over hen die in dienst van God werken.

En als dat niet kan, houd dan je mond! Ook bruuske en lichtvaardige commentaren kunnen uitlopen op kwaadsprekerij en laster.