Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is arbeid → gebruik van tijd.

Hindernissen? - Die kunnen er soms zijn. - Maar soms verzin je ze zelf uit gemakzucht of lafheid. - De duivel is bijzonder handig in het formuleren van dergelijke schijnredenen om niet te hoeven werken! Hij weet namelijk goed dat luiheid de moeder is van alle ondeugden.

Je ontwikkelt een onvermoeibare activiteit. Maar er zit geen lijn in en daarom heeft het weinig effect. Ik moet denken aan wat ik ooit van een zeer betrouwbaar iemand hoorde. Ik wilde iemand tegenover zijn meerdere prijzen en zei: “Wat verzet hij een werk!” Ik kreeg dit antwoord: Zegt u liever: “Wat maakt hij een drukte!”

Je ontwikkelt een onvermoeibare, steriele activiteit - Wat maak je een drukte!

Om het werk van een ander te kleineren fluisterde je: Hij heeft niet meer gedaan dan zijn plicht.

Ik zei daarop: - Vind je dat weinig? - De Heer geeft ons het geluk van de hemel als we onze plicht hebben gedaan: Euge serve bone et fidelis - intra in gaudium Domini tui, welnu, goede en getrouwe knecht, treed binnen in de eeuwige heerlijkheid!

De Heer heeft er recht op - en voor ieder van ons is dat een plicht - dat we Hem - ieder ogenblik - verheerlijken. Dus als we onze tijd verknoeien stelen we de eer van God.

Je beseft dat het werk dringend is en dat een minuut die is afgestaan aan gemakzucht, tijd is die onttrokken is aan de eer van God. - Waar wacht je dan nog op, voor je elk ogenblik gewetensvol gaat benutten?

Afgezien daarvan raad ik je aan om eens na te gaan of die vrije minuten in de loop van de dag - die bij elkaar uren zijn! - niet beantwoorden aan je wanordelijkheid of je luiheid.

Je verdriet en onrust zijn evenredig aan de tijd die je hebt verknoeid. - Als je het heilige ongeduld voelt om al je tijd goed te besteden, zal je overstelpt worden door blijdschap en vrede, omdat je dan niet meer aan jezelf denkt.

Veel bezorgdheid?… - Ik ben niet bezorgd, zei ik tegen je, want ik 'zorg' voor veel dingen.

Je maakt een kritische periode door: een zekere vage angst; moeite om je leefplan te volgen; de druk van je werk, aan vierentwintig uur per dag heb je niet genoeg om aan al je verplichtingen te voldoen

- Heb je wel eens geprobeerd om de raad van de Apostel op te volgen: “Doe alles op een eerzame en geordende manier”? Dat wil zeggen, in Gods tegenwoordigheid, met Hem, door Hem en alleen maar voor Hem.

Als je je tijd indeelt, moet je ook bekijken waar je de vrije tijd die je onverwacht kunt krijgen, aan zult besteden.

Ik heb rust altijd opgevat als een tijd waarin we ons losmaken van onze dagelijkse werkzaamheden, maar nooit als nietsdoen.

Rust betekent nieuwe krachten opdoen, je idealen opfrissen en plannen maken… Kortom: iets anders doen om daarna met frisse moed tot je normale bezigheden terug te keren.

Nu je veel te doen hebt zijn 'je problemen' verdwenen… - Wees eerlijk: aangezien je besloten hebt voor Hem te gaan werken heb je geen tijd meer om te denken aan je egoïsme.

Het is niet de bedoeling dat je je verplichtingen gejaagd afwerkt, maar wel dat je ze tot een eind brengt zonder te pauzeren, in Gods tempo.

Verwijzingen naar de H. Schrift