Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is arbeid → deugden in het werk.

De heldhaftigheid van het werk zit in het - goed afmaken - van iedere taak.

Ik blijf er de nadruk op leggen: in de eenvoud van je gewone werk, in de eentonige kleine dingen van iedere dag moet je het geheim van het grootse en van het nieuwe ontdekken, dat voor zoveel mensen niet te zien is, het geheim van de Liefde.

Het aantal dwazen, waarvan je in de heilige Schrift leest dat het oneindig is, stultorum infinitus est numerus, lijkt iedere dag nog groter te worden. In hoeveel maatschappelijke posities en onverwachte situaties, die varen onder de vlag van het prestige dat het ambt - en zelfs de - deugd - verleent, heb je niet onzinnige ideeën en gebrek aan gezond verstand te verduren!

Maar ik kan niet begrijpen dat je de bovennatuurlijke zin van het leven kwijtraakt en er onverschillig bij blijft: je innerlijke toestand moet wel diep gezakt zijn, als je die situaties - die je nu eenmaal moet verdragen! - laat voor wat ze zijn uit zuiver menselijke motieven…

Als je ze niet helpt om de goede weg te vinden, met verantwoordelijk en goed afgemaakt - dus geheiligd! - werk, dan word je ten slotte zoals zij, dwaas, of ben je hun medeplichtige.

Hindernissen? - Die kunnen er soms zijn. - Maar soms verzin je ze zelf uit gemakzucht of lafheid. - De duivel is bijzonder handig in het formuleren van dergelijke schijnredenen om niet te hoeven werken! Hij weet namelijk goed dat luiheid de moeder is van alle ondeugden.

Veel bezorgdheid?… - Ik ben niet bezorgd, zei ik tegen je, want ik 'zorg' voor veel dingen.

Nu je veel te doen hebt zijn 'je problemen' verdwenen… - Wees eerlijk: aangezien je besloten hebt voor Hem te gaan werken heb je geen tijd meer om te denken aan je egoïsme.

Werken met vreugde is niet hetzelfde als “vrolijk aan” werken, zonder diepgang, alsof je je van een last ontdoet.

Zorg dat je inspanning niet waardeloos wordt door onbezonnenheid of lichtzinnigheid, zodat je het gevaar loopt om per slot van rekening met lege handen voor God te komen staan.

Je schrikt terug voor moeilijkheden. Weet je hoe je gedrag kort kan worden samengevat?: Gemakzucht, gemakzucht, en nogmaals gemakzucht!

Je had gezegd dat je bereid was om jezelf onbeperkt weg te cijferen, en nu blijf je steken in de rol van leerling-held. Reageer op een volwassen manier!

Na zovele mensen te hebben gekend die heldhaftig voor God hebben geleefd zonder dat ze hun plaats in het leven in de steek hebben gelaten, ben ik tot de volgende conclusie gekomen: voor een katholiek is werken niet louter plichtmatig handelen, maar liefhebben!, dat wil zeggen zichzelf met vreugde telkens opnieuw overtreffen in de plichtsvervulling en in het offer.

Verwijzingen naar de H. Schrift