Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is arbeid → menselijke volmaaktheid .

De heldhaftigheid van het werk zit in het - goed afmaken - van iedere taak.

Ik blijf er de nadruk op leggen: in de eenvoud van je gewone werk, in de eentonige kleine dingen van iedere dag moet je het geheim van het grootse en van het nieuwe ontdekken, dat voor zoveel mensen niet te zien is, het geheim van de Liefde.

Het helpt je erg - zeg je me - als je aan het volgende denkt: hoeveel zakenmensen zijn er misschien niet heilig geworden sinds de tijd van de eerste christenen?

En je wilt aantonen dat dat ook nu nog mogelijk is - De Heer zal je daarbij niet in de steek laten.

Ook jij hebt in je beroep een roeping die je aanspoort als een - angel - in je vlees. - Ja, met die - angel - moet je mensen vissen.

Zorg dus dat je bedoeling zuiver is en laat niet na om alle mogelijke prestige in je beroep te krijgen, ten dienste van God en van de zielen. De Heer rekent daar namelijk ook op.

Om iets te voltooien moet je er eerst mee beginnen

Dat lijkt wat flauw gezegd, maar zo vaak ontbreekt jou nu juist zo'n simpele vastberadenheid! En - wat is satan blij met je gebrek aan resultaten!

Werk dat menselijk gesproken knoeiwerk is, kan niet geheiligd worden, want wij mogen God geen slecht verrichte taken aanbieden.

Door geen aandacht te besteden aan kleine dingen kun je rusteloos werken en toch volstrekt gemakzuchtig leven.

Je hebt me gevraagd wat je de Heer kunt aanbieden. Ik hoef niet lang over mijn antwoord na te denken: hetzelfde als altijd, alleen beter uitgevoerd en met een afwerking vol liefde, die je meer aan Hem en minder aan jezelf laat denken.

Je beweert dat je langzamerhand begint te begrijpen wat bedoeld wordt met - priesterlijke ziel - Word niet boos als ik je daarop zeg dat de feiten laten zien dat je het - alleen maar in theorie begrijpt. - Iedere dag gebeurt je hetzelfde: bij je gewetensonderzoek 's avonds zijn het een en al wensen en voornemens; 's morgens en 's middags bij je werk, een en al protest en uitvluchten.

Beleef je zo het “heilig priesterschap, om aan God geestelijke offers aan te bieden die Hem welgevallig zijn, door Jezus Christus”?

Het is altijd al hetzelfde liedje geweest: degene die werkt, roept gauw jaloezie, achterdocht en nijd op, hoe rechtschapen en onberispelijk zijn handelwijze ook moge zijn. - Als je een leidinggevende positie hebt, moet je eraan denken dat zulke vooroordelen die sommigen tegenover een bepaalde collega zullen hebben, onvoldoende reden zijn om de verdachte uit te rangeren. Het zou integendeel wel eens een teken kunnen zijn dat hij bruikbaar is voor grotere ondernemingen.

De Heer heeft er recht op - en voor ieder van ons is dat een plicht - dat we Hem - ieder ogenblik - verheerlijken. Dus als we onze tijd verknoeien stelen we de eer van God.

Werken met vreugde is niet hetzelfde als “vrolijk aan” werken, zonder diepgang, alsof je je van een last ontdoet.

Zorg dat je inspanning niet waardeloos wordt door onbezonnenheid of lichtzinnigheid, zodat je het gevaar loopt om per slot van rekening met lege handen voor God te komen staan.

Verwijzingen naar de H. Schrift