Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is arbeid → de arbeid heiligen.

Laten we werken, veel en goed werken, zonder dat we uit het oog verliezen dat ons beste wapen het gebed is. Daarom word ik niet moe te herhalen dat wij contemplatieve zielen midden in de wereld moeten zijn, die van hun werk gebed proberen te maken.

Bij het hervatten van je gewone werk slaakte je als een kreet van protest: “steeds weer hetzelfde!”. En ik zei je: - Ja, steeds hetzelfde. Maar die doodgewone taak - die je collega's ook doen - moet een voortdurend gebed voor je zijn, dat je iedere dag moet bidden met dezelfde innige woorden, maar op een andere melodie.

Het is juist onze taak om het proza van dit leven om te zetten in heldendichten.

Schietgebeden hinderen het werk evenmin als het kloppen van het hart de lichaamsbewegingen stoort.

Je werk heiligen is geen hersenschim, maar de opdracht van iedere christen: van jou en van mij.

Dat had de machinebankwerker ontdekt die zei: “Ik ben dolgelukkig als ik denk aan de zekerheid dat ik heilig kan worden door aan mijn draaibank te werken en - met het hart en met de stem - het ene lied na het andere te zingen…; wat een goedheid van onze God!”

Het werk is je gaan tegenstaan, vooral als je bedenkt hoe weinig je collega's van God houden en vluchten voor de genade en voor het goede dat je voor hen wil doen.

Alles wat zij nalaten, moet jij proberen te compenseren door je ook in je werk aan God te geven op een manier zoals je tot nu toe nog niet hebt gedaan, door van je werk een gebed te maken dat naar de hemel opstijgt voor de mensheid.

Sommigen laten zich in hun werk leiden door vooroordelen: uit principe vertrouwen ze niemand en ze zien vanzelfsprekend de noodzaak niet om te proberen hun werk te heiligen. Als je dat tegen hen zegt, antwoorden ze dat je ze niet nog meer lasten moet geven dan ze al hebben door hun werk, dat ze met tegenzin, als ware het een zware druk, verdragen.

Dit is een van de veldslagen van vrede die je moet winnen: dat je God vindt in je werkzaamheden en - mèt Hem en net als Hij - dienstbaar bent aan anderen.

Zorg voor een afbeelding van Onze Lieve Vrouw op je werktafel, in je kamer, in je agenda - en kijk ernaar aan het begin van je werk, tijdens je werk en aan het einde van je werk. Zij zal voor jou - ik verzeker het je - de kracht verkrijgen om van je werk een liefdevol gesprek met God te maken.