Lijst van punten

Er zijn 24 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven .

Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best - Nader daarom tot God: doe je best om heilig te worden.

Ik vergelijk innerlijk leven graag met kleding, met het bruiloftskleed waarover het evangelie spreekt. Het weefsel bestaat dan uit alle vrome gewoonten en praktijken die, net als de vezels, de stevigheid van het doek bepalen. Zoals een kledingstuk met een winkelhaak erin minderwaardig is, al is het verder nog in goede staat, zo is je innerlijk leven, als je bidt en werkt, maar boetvaardigheid mist - of andersom, - als het ware niet meer intact.

Wanneer zul je eindelijk inzien dat ernstig streven naar de heiligheid je enig mogelijke weg is!

Begin nu eens, sorry dat ik het zeg, God serieus te nemen. Als je niet vecht tegen die lichtvaardigheid van je, kan deze uitmonden in een trieste, godslasterlijke scherts.

Soms laat je je slechte humeur naar buiten komen en meer dan eens geef je dan blijk van een ongeremde hardheid. Bij andere gelegenheden doe je geen moeite om je hoofd en je hart op orde te brengen, zodat ze een waardige verblijfplaats kunnen zijn voor de Allerheiligste Drieëenheid - En altijd verwijder je je uiteindelijk een beetje meer van Jezus, die je maar slecht kent

Zo zul je nooit een innerlijk leven krijgen.

Jesus Christus, perfectus Deus, perfectus Homo - Jezus Christus, volmaakt God en volmaakt Mens.

Veel christenen die Christus volgen zijn vol ontzag voor zijn Godheid, maar vergeten dat Hij ook Mens is, en zij falen in de beoefening van de bovennatuurlijke deugden - ondanks al hun uiterlijke vertoon van vroomheid - omdat ze niets doen om zich de natuurlijke deugden eigen te maken.

Een remedie voor alles: persoonlijke heiligheid! - Hierdoor zijn de heiligen vol vrede, kracht, blijdschap en innerlijke zekerheid geweest

Tot nu toe had je de boodschap die wij, christenen, aan de andere mensen brengen nog niet begrepen: het verborgen wonder van het innerlijk leven.

Wat hou je hen nú een nieuwe wereld voor!

Wat heb je veel nieuwe dingen ontdekt! - Toch ben je soms naïef en denk je dat je alles al gezien hebt, dat je al overal van op de hoogte bent - Maar even later raken je handen de unieke en onpeilbare rijkdom van de schatten van de Heer, die jou altijd weer - nieuwe dingen - zal laten zien als je met liefde en fijngevoeligheid reageert: en dan begrijp je dat je nog maar aan het begin staat van de weg, want heiligheid bestaat in vereenzelviging met God, met die God van ons die oneindig en onuitputtelijk is.

Door de liefde meer dan door studie kun je de - zaken van God - leren begrijpen.

Daarom moet je werken, studeren, je ziekte aanvaarden, matig zijn - als iemand die bemint!

Voor je dagelijkse gewetensonderzoek: Heb ik een uur voorbij laten gaan zonder dat ik met God, mijn Vader, heb gesproken? - Heb ik mij tot Hem gericht met de liefde van een kind? - Je kunt dat best!

Laten we onszelf niet bedriegen - God is geen schaduw, of een ver wezen dat ons schept en dan aan ons lot overlaat; Hij is geen heer die weggaat en niet meer terugkeert. Al nemen we Hem niet met onze zintuigen waar, toch is zijn bestaan veel reëler dan alles wat we kunnen zien en aanraken. God is hier, bij ons, echt aanwezig, levend: Hij kijkt naar ons, hoort ons, leidt ons en beziet onze kleinste handelingen, onze meest verborgen bedoelingen.

Dat geloven we, maar we leven alsof God niet bestond! Want we hebben geen gedachte of woord voor Hem over; we gehoorzamen Hem niet, proberen onze driften niet te beheersen; we uiten onze liefde niet tegenover Hem en tonen Hem geen berouw over onze fouten

Blijven we doorleven met een dood geloof?

Als je Gods aanwezigheid zoekt, zul je zoveel - ongeneeslijk - gedrag kunnen genezen.

Gelukkig zijn al die begenadigde zielen, die als ze over Jezus horen spreken - en Hij spreekt ons voortdurend toe - Hem meteen herkennen als de Weg, de Waarheid en het Leven!

Als wij dat geluk niet hebben, weet je best dat dat komt doordat we te weinig de wil hebben gehad om Hem na te volgen.

Opnieuw heb je Christus heel dicht bij je gevoeld. - En opnieuw heb je begrepen dat je alles moet doen voor Hem.

Kom dichter bij de Heer! - steeds meer! - Tot hij je Vriend wordt, je Vertrouwensman en je Gids.

Elke dag voel je je meer geborgen in God, zeg je me. - Dan zal je ook elke dag dichter bij je broeders staan.

Tot nu toe, voor je Hem ontmoette, wilde je door het leven gaan met de ogen wijd open om alles zoveel mogelijk in je op te nemen; maar van nu af aan - moet je door het leven gaan met een zuivere blik, om samen met Hem datgene te zien wat echt belangrijk voor je is.

Als iemand innerlijk leven bezit, neemt hij bij iedere tegenslag even spontaan zijn toevlucht tot God als het bloed dat naar een wond stroomt.

“Dit is Mijn Lichaam” en Jezus offerde Zich, Zich verbergend onder de gedaante van brood - Nu is Hij daar, met zijn Vlees en Bloed, zijn Ziel en zijn Godheid, juist zoals op de dag dat Tomas zijn vingers in zijn glorierijke wonden legde

En toch ga je zo dikwijls langs Hem zonder dat je ook maar een gebaar van een groet maakt uit simpele hoffelijkheid, wat je zelfs al doet bij een bekende die je tegenkomt.

Je hebt heel wat minder geloof dan Tomas!

Als ze om jou vrij te krijgen een goede vriend van je in de gevangenis zouden opsluiten, zou je dan niet proberen om hem op te zoeken, een praatje met hem te maken, zou je dan geen - geschenken voor hem meenemen, hem de warmte van je vriendschap willen geven, willen troosten? - En als zo'n praatje met die gevangene jou van een onheil zou redden of als er iets goeds voor jou door zou kunnen gebeuren, zou je het dan niet doen? - En als die vriend van je nu eens je eigen vader was, of je broer?

Denk even door!

Jezus is voor ons in de heilige Hostie gebleven, om aan onze zijde te blijven, om ons te steunen en te begeleiden. - En liefde kan alleen met liefde worden terugbetaald.

Waarom zouden we niet iedere dag naar het tabernakel gaan, al is het maar een paar minuten, om Hem te groeten en uiting te geven aan onze liefde, als zijn kinderen en broers?

Heb je dat tafereel wel eens gezien? - Een of andere sergeant of een jong officiertje met niet zo'n hoge rang. Daar komt een goed uitziende, stevige rekruut aan die zeker heel wat meer in zijn mars heeft dan de officier, en toch salueert hij zoals het hoort en krijgt hij een groet terug.

Denk eens hoe dat in contrast staat met het volgende. - Vanuit het Tabernakel van deze of gene kerk komt Christus, die volmaakt God is en volmaakt Mens, Die voor jou aan het kruis is gestorven en je al het goede geeft dat je nodig hebt, op je toe. En jij loopt langs Hem heen zonder zelfs maar naar Hem te kijken.

Je bent begonnen met je dagelijkse bezoek - Het verbaast me niet dat je zegt: Ik begin erg van het godslampje bij het tabernakel te houden.

Zorg dat je dagelijks een - Jezus, ik houd van U - uitspreekt en op zijn minst een geestelijke communie doet, als eerherstel voor alle beledigingen en heiligschennissen die Hij ondergaat omdat Hij onder ons is.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift