Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → heiligheid en deugden.

Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best - Nader daarom tot God: doe je best om heilig te worden.

Ik vergelijk innerlijk leven graag met kleding, met het bruiloftskleed waarover het evangelie spreekt. Het weefsel bestaat dan uit alle vrome gewoonten en praktijken die, net als de vezels, de stevigheid van het doek bepalen. Zoals een kledingstuk met een winkelhaak erin minderwaardig is, al is het verder nog in goede staat, zo is je innerlijk leven, als je bidt en werkt, maar boetvaardigheid mist - of andersom, - als het ware niet meer intact.

Wanneer zul je eindelijk inzien dat ernstig streven naar de heiligheid je enig mogelijke weg is!

Begin nu eens, sorry dat ik het zeg, God serieus te nemen. Als je niet vecht tegen die lichtvaardigheid van je, kan deze uitmonden in een trieste, godslasterlijke scherts.

Soms laat je je slechte humeur naar buiten komen en meer dan eens geef je dan blijk van een ongeremde hardheid. Bij andere gelegenheden doe je geen moeite om je hoofd en je hart op orde te brengen, zodat ze een waardige verblijfplaats kunnen zijn voor de Allerheiligste Drieëenheid - En altijd verwijder je je uiteindelijk een beetje meer van Jezus, die je maar slecht kent

Zo zul je nooit een innerlijk leven krijgen.

Jesus Christus, perfectus Deus, perfectus Homo - Jezus Christus, volmaakt God en volmaakt Mens.

Veel christenen die Christus volgen zijn vol ontzag voor zijn Godheid, maar vergeten dat Hij ook Mens is, en zij falen in de beoefening van de bovennatuurlijke deugden - ondanks al hun uiterlijke vertoon van vroomheid - omdat ze niets doen om zich de natuurlijke deugden eigen te maken.

Een remedie voor alles: persoonlijke heiligheid! - Hierdoor zijn de heiligen vol vrede, kracht, blijdschap en innerlijke zekerheid geweest

Tot nu toe had je de boodschap die wij, christenen, aan de andere mensen brengen nog niet begrepen: het verborgen wonder van het innerlijk leven.

Wat hou je hen nú een nieuwe wereld voor!

Wat heb je veel nieuwe dingen ontdekt! - Toch ben je soms naïef en denk je dat je alles al gezien hebt, dat je al overal van op de hoogte bent - Maar even later raken je handen de unieke en onpeilbare rijkdom van de schatten van de Heer, die jou altijd weer - nieuwe dingen - zal laten zien als je met liefde en fijngevoeligheid reageert: en dan begrijp je dat je nog maar aan het begin staat van de weg, want heiligheid bestaat in vereenzelviging met God, met die God van ons die oneindig en onuitputtelijk is.

Door de liefde meer dan door studie kun je de - zaken van God - leren begrijpen.

Daarom moet je werken, studeren, je ziekte aanvaarden, matig zijn - als iemand die bemint!

Verwijzingen naar de H. Schrift