Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → kenmerken.

Je bent jonger geworden! Inderdaad merk je dat de omgang met God je in korte tijd de gelukkige onbevangenheid van je jeugd heeft teruggegeven, met inbegrip van de zekerheid en het geluk - zonder kinderachtigheden - van je geestelijke jeugd - Je kijkt om je heen en constateert dat het de anderen ook zo vergaat: sinds hun ontmoeting met de Heer zijn er jaren voorbijgegaan, maar hoe ouder en rijper ze worden, hoe onverwoestbaarder hun jeugdigheid en blijheid; het zijn geen jongeren meer en toch zijn ze jong en blij!

Deze realiteit van het innerlijk leven trekt de zielen aan, sterkt ze en verovert ze. Bedank dagelijks daarvoor ad Deum qui laetificat juventutem - God Die je jeugd verblijdt.

Gisteren was je misschien nog een van die verbitterde en ontgoochelde mensen die in hun menselijke verwachtingen teleurgesteld zijn. Maar nu, sinds Hij in je leven is gekomen - dank U, mijn God!, lach en zing je, en neem je overal waar je heengaat een glimlach mee, Liefde en geluk.

Vroeger was je pessimistisch, besluiteloos en apathisch. Nu ben je helemaal anders geworden: je voelt je moedig, optimistisch en zeker van jezelf, omdat je uiteindelijk hebt besloten je steun alleen nog maar bij God te zoeken.

Ik vergelijk innerlijk leven graag met kleding, met het bruiloftskleed waarover het evangelie spreekt. Het weefsel bestaat dan uit alle vrome gewoonten en praktijken die, net als de vezels, de stevigheid van het doek bepalen. Zoals een kledingstuk met een winkelhaak erin minderwaardig is, al is het verder nog in goede staat, zo is je innerlijk leven, als je bidt en werkt, maar boetvaardigheid mist - of andersom, - als het ware niet meer intact.

Soms laat je je slechte humeur naar buiten komen en meer dan eens geef je dan blijk van een ongeremde hardheid. Bij andere gelegenheden doe je geen moeite om je hoofd en je hart op orde te brengen, zodat ze een waardige verblijfplaats kunnen zijn voor de Allerheiligste Drieëenheid - En altijd verwijder je je uiteindelijk een beetje meer van Jezus, die je maar slecht kent

Zo zul je nooit een innerlijk leven krijgen.

Wat heb je veel nieuwe dingen ontdekt! - Toch ben je soms naïef en denk je dat je alles al gezien hebt, dat je al overal van op de hoogte bent - Maar even later raken je handen de unieke en onpeilbare rijkdom van de schatten van de Heer, die jou altijd weer - nieuwe dingen - zal laten zien als je met liefde en fijngevoeligheid reageert: en dan begrijp je dat je nog maar aan het begin staat van de weg, want heiligheid bestaat in vereenzelviging met God, met die God van ons die oneindig en onuitputtelijk is.

Opnieuw heb je Christus heel dicht bij je gevoeld. - En opnieuw heb je begrepen dat je alles moet doen voor Hem.

Tot nu toe, voor je Hem ontmoette, wilde je door het leven gaan met de ogen wijd open om alles zoveel mogelijk in je op te nemen; maar van nu af aan - moet je door het leven gaan met een zuivere blik, om samen met Hem datgene te zien wat echt belangrijk voor je is.

Om in het innerlijk leven en in het apostolaat verder te komen hoef je geen gevoelige devotie te hebben, maar wel een vastberaden en edelmoedige instelling van de wil ten opzichte van wat God vraagt.

Verwijzingen naar de H. Schrift