Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → noodzaak.

Met God, dacht ik, lijkt elke dag me fijner. Ik leef - bij de dag : de ene dag beschouw ik hoe magnifiek een detail is; de andere ontdek ik een vergezicht dat ik nog nooit eerder had opgemerkt - Wie weet wat ik na verloop van tijd nog zal tegenkomen als dat zo doorgaat.

Toen merkte ik dat Hij mij de verzekering gaf: je geluk zal van dag tot dag groeien, want je zal meer en meer in het goddelijke avontuur binnendringen, in al die - complicaties - waarin Ik je heb gebracht. En je zal merken dat Ik je niet in de steek laat.

Je merkt dat je in een toestand bent die je nogal vreemd voorkomt: aan de ene kant voel je je timide als je binnen in jezelf kijkt; aan de andere kant zeker en geïnspireerd als je je blik naar boven richt.

Maak je geen zorgen: dat is een teken dat je bezig bent jezelf beter te leren kennen en - dat is het belangrijkste! - dat je Hem beter leert kennen.

Als je niet meer bidt, leef je aanvankelijk nog op je geestelijke reserves - en daarna, van bedrog.

Je hebt geen innnerlijk leven: omdat je in je gebed niet de zorgen van de mensen om je heen en hun zieleheil betrekt; omdat je niet je best doet om de zaken duidelijk voor je te zien en concrete voornemens te maken en ten uitvoer te brengen; omdat je geen bovennatuurlijke visie hebt op je studie, je werk, je gesprekken, je omgang met anderen.

Hoe staat het met je bewustzijn van Gods tegenwoordigheid, want dat moet toch het gevolg en de uiting van je gebedsleven zijn?

Tot nu toe had je de boodschap die wij, christenen, aan de andere mensen brengen nog niet begrepen: het verborgen wonder van het innerlijk leven.

Wat hou je hen nú een nieuwe wereld voor!

Hoewel je beweert dat je Hem navolgt, moet op de een of andere manier - jij - altijd degene zijn die het doet, volgens - jouw - plannen en alleen met - jouw - kracht. - Maar de Heer heeft gezegd: Sine me nihil - zonder Mij kun jij niets.

Heb je wel eens gezien hoe het water in een stuwmeer wordt opgeslagen voor tijden van droogte? - Op dezelfde manier moet je in jezelf blijdschap, heldere inzichten en het licht dat de Heer je geeft opslaan, om het evenwichtige karakter te krijgen dat je in tijden van moeilijkheden nodig zult hebben.

Als de eerste oplaaiende vlammen van enthousiasme uitdoven, wordt het moeilijk in het donker vooruit te komen. - Maar die manier van verder komen, die moeite kost, is de degelijkste. En als je het het minst verwacht, zal de duisternis weer ophouden en komen het enthousiasme en het vuur terug. Zet door!

Je houdt nog niet van de Heer, zoals de vrek van zijn geld, de moeder van haar kind, je bent nog teveel bezig met jezelf en met je pietluttigheden! Toch merk je dat Jezus al onmisbaar is geworden in je leven…

Nu, zodra je helemaal aan zijn roepstem gehoor geeft, zal Hij ook onmisbaar worden bij al je handelingen.

Als je besloten bent aan versterving te doen, zal je innerlijk leven beter worden en zul je veel vruchtbaarder zijn in wat je doet.

Verwijzingen naar de H. Schrift