Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → gebed, tegenwoordigheid van God.

Voor je dagelijkse gewetensonderzoek: Heb ik een uur voorbij laten gaan zonder dat ik met God, mijn Vader, heb gesproken? - Heb ik mij tot Hem gericht met de liefde van een kind? - Je kunt dat best!

Laten we onszelf niet bedriegen - God is geen schaduw, of een ver wezen dat ons schept en dan aan ons lot overlaat; Hij is geen heer die weggaat en niet meer terugkeert. Al nemen we Hem niet met onze zintuigen waar, toch is zijn bestaan veel reëler dan alles wat we kunnen zien en aanraken. God is hier, bij ons, echt aanwezig, levend: Hij kijkt naar ons, hoort ons, leidt ons en beziet onze kleinste handelingen, onze meest verborgen bedoelingen.

Dat geloven we, maar we leven alsof God niet bestond! Want we hebben geen gedachte of woord voor Hem over; we gehoorzamen Hem niet, proberen onze driften niet te beheersen; we uiten onze liefde niet tegenover Hem en tonen Hem geen berouw over onze fouten

Blijven we doorleven met een dood geloof?

Als je Gods aanwezigheid zoekt, zul je zoveel - ongeneeslijk - gedrag kunnen genezen.

Hoe wil je de tegenwoordigheid van God ervaren als je niets anders doet dan alle kanten tegelijk opkijken?

Je lijkt wel dronken van onbenulligheden.

Het is mogelijk dat je afgeschrikt wordt door dit woord: meditatie. Het doet je denken aan oude boeken in zwarte banden, aan gezucht, aan het geluid van lange, opgedreunde gebeden - Maar dat is allemaal geen meditatie.

Mediteren is beschouwen, overwegen dat God je Vader is en jij zijn kind dat zijn hulp nodig heeft en dat Hem bedankt voor alles wat Hij je al heeft geschonken en je nog zàl geven.

Met Hem omgaan! Dit is de enige manier om Jezus te leren kennen. In Hem zul je altijd een Vader ontmoeten, een Vriend, een Raadgever en Medewerker bij alle eervolle bezigheden in je dagelijks leven

En door die omgang met Hem zal er Liefde in je ontstaan.

Als je zoveel doorzettingsvermogen hebt om dagelijks enkele lessen bij te wonen, alleen omdat je daardoor enige kennis opdoet - die toch heel beperkt is, waarom leg je dan ook niet regelmatig een bezoek af bij de Meester, die jou altijd graag les geeft in de wetenschap van het innerlijk leven, die de smaak en de inhoud heeft van het eeuwige.

Wat is de waarde van een mens of van de grootste beloning op aarde in vergelijking met Jezus Christus, die steeds op je wacht!

Dagelijks een poosje meditatie - vereniging in vriendschap met God - hoort bij een mens die zijn leven op de juiste wijze weet te benutten; bij gewetensvolle christenen die consequent te werk gaan.