Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is apostolaat → moeilijkheden in het apostolaat.

Heeft hij geen tijd? - Des te beter. Christus is juist geïnteresseerd in mensen die geen tijd hebben.

Verbaas je niet en laat je niet van je stuk brengen omdat hij je heeft verweten dat je hem oog in oog met Christus - hebt gebracht, en omdat hij daar verontwaardigd aan heeft toegevoegd: “Ik kan niet meer rustig leven voordat ik een besluit heb genomen”

Bid voor hem - Het zou nutteloos zijn als je zou proberen hem gerust te stellen: misschien is er wel een oude onrust in hem naar boven gekomen, de stem van zijn geweten.

Aarzel je om er een begin mee te maken over God te spreken, over een christelijk leven, over roeping, - omdat je niet wilt kwetsen? - Je vergeet dat jij het niet bent die roept maar Hij: ego scio quos elegerim - Ik weet wie ik heb uitgekozen.

Bovendien zou ik het naar vinden als er achter dat verkeerde gevoel van respect voor anderen gemakzucht of lauwheid schuilging: verkies je nu nog steeds een povere menselijke vriendschap boven vriendschap met God?

Je hebt een gesprek gehad met deze en gene en met nog iemand anders, want je wordt verteerd door ijver voor de zielen.

Deze werd bang; gene ging te rade bij een “voorzichtig” iemand, die hem een verkeerd advies heeft gegeven… -Zet door: laat niemand zich later kunnen excuseren door te beweren quia nemo nos conduxit - dat niemand ons heeft geroepen.

Schrik niet en wees niet verbaasd over de bekrompenheid van sommige mensen. Er zullen altijd wel verwaande lieden zijn die met vertoon van zogenaamde cultuur in feite het wapen van de onwetendheid hanteren.

Bedroevend te zien hoe ze als één man optrekken, met verschillende drijfveren - maar met een gezamenlijke haat tegen de christenen, de kinderen van God - als één man optrekken, met nog een paar anderen die beweren dat ze in zijn dienst staan!

In sommige kringen, en met name in de intellectuele wereld, zie en voel je dat sektarische groeperingen, soms zelfs gesteund door katholieken, bezig zijn - met cynische volharding - lasterlijke mythen in stand te houden en te propageren, met de bedoeling de Kerk, of personen en instellingen aan haar verbonden, zwart te maken; en dat tegen alle waarheid en logica in.

Bid dagelijks met vertrouwen: ut inimicos Sanctae Ecclesiae - vijanden, want ze verklaren zelf dat ze dat zijn! - humiliare digneris, te rogamus audi nos! - Breng, Heer, degenen die U vervolgen in verwarring met de helderheid van Uw licht, dat wij vastberaden willen verspreiden.

Het ideaal van het katholicisme is al zo oud en daarom niet meer acceptabel? - De zon is nog ouder en heeft niets van haar licht verloren; het water is nog ouderwetser en nog steeds lest het onze dorst en verfrist het.

Verwijzingen naar de H. Schrift